Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

З якого віку можна носити контактні лінзи

Причиною проблем із зором у дітей нерідко бувають постійні навантаження у школі, захоплення комп'ютерними іграми та гаджетами. Носити окуляри готові далеко не всі діти, тим більше підлітки. Страх здатися безглуздим, смішним або некрасивим "очкариком", навіть безневинні жарти однолітків сприймаються часом дуже серйозно.

 

Комплекси, невпевненість у собі та проблеми із зором допоможуть подолати контактні лінзи. М’які контактні лінзи (МКЛ) зручніше окулярів, огляд у них кращий, вони не пітніють, не злітають. Активна дитина бігає, стрибає, грає, займається спортом. Батьки не переживають, що окуляри розіб’ються і зашкодять очам та обличчю дитини скалками.

З якого віку дітям можна носити лінзи

Призначення контактної корекції не обмежується певними віковими рамками. Справа у готовності дитини запам'ятати і відповідально виконувати правила догляду за лінзами. Як правило, в 11–12 років, але деякі справляються вже в 8.

 


Офтальмологи не рекомендують носити кольорові лінзи (МКЛ) в дитячому і підлітковому віці, щоб не ризикувати ускладненнями.


 

МКЛ в лікувальних цілях призначають навіть у самому ранньому віці, особливо, якщо відмова від лінз може нашкодити сильніше, ніж їх носіння. Наприклад, при косоокості малюкам призначають лінзи в 5–6 років або навіть раніше.

У ситуаціях, коли дитина ще не може самостійно доглядати за лінзами, але МКЛ необхідні, батьки беруть під контроль усі маніпуляції з догляду та носіння — одягати, знімати, очищати.

Які лінзи підійдуть дитині

Які ж лінзи можна носити дітям? Дитині краще підбирати силікон-гідрогелеві МКЛ з високою кисневою проникністю і невеликим радіусом кривизни, який краще «сяде» на рогівку і не травмуватиме її. Наприклад, Air Optix Night&Day Aqua, Dailies Total 1, Acuvue Oasys, MyDay daily disposable.

 

Зверніть увагу на одноденні МКЛ — гігієнічні, безпечні, вони рідше викликають ускладнення. Після носіння лінза викидається, а на наступний день одягається нова. Так, дитині за одноденками не потрібно доглядати, не страшно порвати або забруднити немитими руками.

 

Призначає лінзи лікар-офтальмолог. Після детального огляду та діагностики зору лікар підбере оптимальний варіант носіння, а також проконсультує і навчить правильно одягати, знімати контактні лінзи і доглядати за ними.

Контактна корекція в лікувальних цілях

Наукові дослідження говорять про те, що лінзи в окремих випадках уповільнюють розвиток короткозорості в дитячому віці, при чому краще, ніж окуляри. Часто при прогресуючій міопії лікарі рекомендують контактну корекцію.

 

Дітям із вродженими дефектами райдужки лікар може рекомендувати косметические линзы з намальованою райдужною оболонкою.

 

М'які контактні лінзи використовуються в комплексному лікуванні косоокості в дитячому віці: з їх допомогою відновлюють м'язову рівновагу і бінокулярний зір. Лінзи з високими діоптріями використовують в якості оклюдерів — пристосувань, що закривають одне око, для боротьби з синдромом ледачого ока.

При проблемах із зором дітям не рекомендується лазерна корекція, тому що зорова система продовжує формуватися до 18 років. Замість цього доцільніше підібрати безопераційні способи поліпшення зору, адаптовані під вікові зміни.

Стаття оновлена ​​04.01.2019


21.12.2019