Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Алергічні реакції, косметика і контактні лінзи

В 2010 році японські вчені разом з фахівцями компанії CIBA Vision провели дослідження з приводу численних скарг жінок, що користуються сучасними силікон-гідрогелевими лінзами. Пацієнтки скаржилися на дискомфорт, затуманювання зору і сухість очей при носінні МКЛ.

 

Їхні претензії йшли в розріз зі споживчими властивостями лінз, які заявлялися виробниками і які були підтверджені в ході багаторічних клінічних випробувань.

 

Дослідження виявило причину такого протиріччя.

 

 

Виявилося, що різкий дискомфорт і поганий зір викликало застосування косметики. Силікон-гідрогелеві лінзи мають пористу матрицю, яка забезпечує надходження кисню до поверхні ока. Компоненти косметики (мінеральні масла, очищуючі агенти, барвники та ін.) інтенсивно проникають в матрицю лінз, деформуючи її і створюючи незмочувані гідрофобні зони. Це призводить до погіршення видимості, дискомфорту і непереносимості.

 

З перерахованими вище скаргами пацієнток контактологи стикаються досить часто, однак висновки зазвичай роблять неправильні. Найчастіше в проблемі звинувачують індивідуальну непереносимість контактних лінз (алергію). А насправді причиною є використання косметики.

 

 

Фахівці стверджують, що дрібні частинки косметики не залишаються тільки на віях і повіках — вони завжди потрапляють на кон'юнктиву. Причому це стосується не тільки туші і тіней для очей, але і будь-яких інших косметичних засобів, в тому числі пудри. Якщо жінка носить силікон-гідрогелеві лінзи, то частинки косметики забивають їх пори, що в подальшому і призводить до появи неприємних симптомів.

 

Дану проблему можна вирішити двома шляхами:

  • повністю відмовившись від косметики;

  • перейшовши на офтальмокосметику, в якій не використовуються мінеральні масла, штучні барвники та токсичні компоненти.

 

В Україні можна знайти офтальмокосметику брендів Eye Care і Obagi Medical.


 

За матеріалами статті Володимира Нідолова, Вєко 9, 2011

Стаття оновлена 30.11.2018


30.11.2018