Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Чому сльозяться очі в лінзах?

Контактні лінзи дають повноцінне сприйняття світу людям із поганим зором. Дозволяють не обмежувати себе рамками оправи окулярів: без проблем дивитися кіно в 3D, займатися спортом, водити машину, подорожувати.

Слід пам'ятати про правила носіння та догляду за м'якими контактними лінзами (МКЛ), підбирати або замінювати лінзи тільки за допомогою офтальмолога, регулярно проходити діагностику зору. Сльозотеча, втома, дискомфорт, почервоніння очей — перші ознаки порушення правил або неправильного підбору лінз. Якщо вчасно не вжити заходів, ці симптоми можуть призвести до небезпечних ускладнень.

Чому контактні лінзи натирають очі і що робити в таких випадках, читайте в матеріалі Contactlinza.

Очі сльозяться в лінзах

Очі сльозяться

Якщо легка сльозотеча з'являється одразу після одягання МКЛ — турбуватися не варто: це короткочасна рефлекторна реакція на чужорідне тіло в кон'юнктивальній порожнині.

Якщо ж очі в лінзах сльозяться цілий день, це супроводжується свербінням, дискомфортом, подразненням — зверніться до офтальмолога, щоб з'ясувати причину і призначити лікування. Також не відкладайте звернення за допомогою, якщо очі починають сльозитися ближче до кінця дня або закінчення терміну експлуатації МКЛ.

Чому сльозяться очі в контактних лінзах:

  • Переношування лінз: лінзи з гідрогелю пропускають повітря менше, ніж силікон-гідрогелеві, тому носити їх довше 8–12 годин заборонено. Кисневе голодування — гіпоксія призводить до сльозотечі й почервоніння очей.

  • Порушення терміну заміни: при експлуатації лінзи зношуються, дряпаються, покриваються відкладеннями. Замінюйте МКЛ на нові вчасно, згідно з рецептом і терміном  заміни.

  • Відкладення на лінзах: за 2–3 недели носіння на МКЛ планової заміни накопичуються білкові, ліпідні, кальцієві відкладення, які викликають подразнення очей. Регулярно очищайте квартальні й традиційні контактні лінзи пероксидними системами (Aosept Plus HydraGlyde, Wöhlk Peroxid) чи ферментними таблетками (Avizor Enzyme).

  • МКЛ неправильно підібрані: невідповідні діоптрії перенапружують очі і викликають астенопію — підвищену зорову стомлюваність. Астенопія супроводжується сльозотечею, головним болем, болями в області очей і перенісся.

Що робити, якщо сльозяться очі в лінзах

Якщо сльозяться очі, проконтролюйте, чи дотримуєтеся ви правила догляду за МКЛ: вчасно очищаєте і змінюєте лінзи. Якщо все робите відповідно до рекомендацій і дискомфорт не проходить, зверніться до офтальмолога. Не підбирайте МКЛ самостійно. Замість гідрогелевих лікар вам може рекомендувати перейти на силікон-гідрогелеві лінзи.

Що робити, якщо сльозяться очі в лінзах

Щипає очі

Іноді після зняття МКЛ з'являється пощипування і відчуття сухості. Після дня носіння очі пересихають найчастіше від невідповідного багатофункціонального розчину. Деякі засоби для догляду не містять зволожуючі компоненти, вас може турбувати відчуття сухості очей протягом дня, а це веде до розвитку синдрому сухого ока. Також, можливо, що, деякі компоненти розчину для лінз вам просто не підходять.

Що робити, якщо щипає очі

Що робити, якщо щипає очі

Очі втомлюються

Не можна купувати лінзи за рецептом для окулярів або вибирати їх самостійно, без допомоги офтальмолога. Невідповідні діоптрії перенапружують очі і викликають астенопію — підвищену зорову стомлюваність.

Чому в лінзах очі втомлюються

Перенапруження викликає надмірна або недостатня корекція зору. Астенопія супроводжується почервонінням очей, головними болями, болями в області очей і перенісся.

Що робити, якщо швидко втомлюються очі в лінзах

Щоб позбутися неприємних симптомів досить замінити лінзи на МКЛ підходящої оптичної сили. Зверніться за допомогою до офтальмолога, щоб не ризикувати здоров'ям і зором.

Чому в лінзах очі втомлюються

Очі червоніють

Якщо ви вмієте правильно знімати й одягати контактні лінзи, тобто виключено механічне пошкодження, а запалення і почервоніння очей все одно не проходить, варто звернути на це увагу.

Чому червоніють очі при носінні МКЛ

Очі червоніють при користуванні контактною корекцією з кількох причин:

  • неякісні лінзи;

  • неправильний догляд за МКЛ;

  • розвиток небезпечних ускладнень: кон'юнктивіт, синдром сухого ока, гіпоксія і неоваскуляризація рогівки.

Що робити, якщо червоніють очі

Самостійно визначити чому подразнені очі неможливо. Проконсультуйтеся з офтальмологом, який з'ясує причину почервоніння і призначить відповідне лікування. Можливо, досить замінити МКЛ і більше приділяти уваги догляду за ними.

Чому червоніють очі при носінні лінз

Відчуття стороннього тіла в оці

Відчуття стороннього тіла в оці після одягання лінзи проходить майже одразу — досить покліпати. Якісна лінза комфортна і невідчутна. Негайного втручання вимагають ситуації, якщо чужорідний предмет відчувається протягом дня, не проходять неприємні відчуття при кліпанні, пісок в очах.

Чому з'являється відчуття стороннього тіла в оці

  • Забруднення лінзи: пил, бруд або смітинка, потрапляючи на або під лінзу, відчувається при кліпанні.

  • Пошкодження МКЛ: розриви і подряпини на лінзі небезпечні для ока. У жодному разі не носіть пошкоджену лінзу.

  • Відчуття піску в очах викликають алергічний кон'юнктивіт, виразка рогівки, кератит, увеїт. Захворювання вкрай небезпечні і вимагають негайного лікування.

Що робити при відчутті стороннього тіла в оці

Якщо лінза не обов'язково порвана, але викликає дискомфорт, промийте її і одягніть назад. Як правило, порошинки досить змити розчином або видалити подушечками пальців.

У разі, якщо промивання не допомогло, одягніть лінзу на друге око: якщо вона викликає подразнення, то проблема в МКЛ.

Якщо дискомфорт викликаний не конкретною контактною лінзою, не допомагає промивання або заміна МКЛ, зверніться до офтальмолога — своєчасна кваліфікована допомога попереджає ускладнення і серйозні проблеми.

Що робити при відчутті стороннього тіла в оці

 


08.10.2018