Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Секрети успішного носіння контактних лінз

Успішне носіння контактних лінз складається з багатьох чинників, найважливіші з яких:

  • грамотний вибір найбільш комфортних і безпечних лінз;

  • професіоналізм офтальмолога чи оптометриста в підборі лінз потрібного типу з відповідними параметрами;

  • правильний догляд за МКЛ і дотримання режиму їх носіння.

 

В даній статті ми поговоримо про те, яку роль в успішному носінні лінз відіграють засоби по догляду за ними.

 

 

Про важливість використання розчинів

Хоча в багатьох країнах світу одноденні лінзи підбираються в 40% випадків і навіть частіше, в Україні більшість користувачів вибирає МКЛ планової планової заміни. Тому в більшості випадків без відповідних засобів для догляду не обійтися.

 

На перший погляд може здатися, що розчин, що нагадує воду, не схожий на надійний дезінфікуючий засіб. У багатьох спрацьовує стереотип, що дезінфектант повинен мати характерний запах, колір і навіть їдкість. І при всьому цьому в кінці дня лінзи виглядають досить чистими і здається, що їх можна використовувати повторно без будь-якої обробки.

 

Рішення знехтувати дезінфекцією для багатьох користувачів виглядає логічним, простим і привабливим.

 

 

І тим не менше повторне використання МКЛ — майже те ж саме, що і повторне використання брудної тарілки, на якій нещодавно перебувала свіжа і корисна їжа. А зараз на ній живуть патогенні мікроорганізми, що можуть нашкодити здоров'ю...

 

Після зняття на поверхні контактних лінз залишається слізна рідина, яка служить ідеальним середовищем для розвитку патогенних мікроорганізмів. У ній активно розмножуються небезпечні бактерії, які в подальшому можуть спровокувати розвиток інфекційних ускладнень. Ось чому МКЛ, як і тарілки, необхідно дезінфікувати і очищати, перш ніж знову використовувати.

 

 

Не треба обманюватися тим, що засоби, призначені для дезінфекції контактних лінз, не мають ні кольору, ні запаху. Від цього вони не стають менш ефективними. Їх хімічний склад цілком збалансований і відмінно справляється з дезінфекцією контактних лінз.

Необхідні запобіжні заходи

Місце під сонцем на цій землі ми ділимо з безліччю бактерій, які легко можуть влаштуватися на носику незакритого флакона або на внутрішній поверхні контейнера для лінз.

 

Деякі користувачі справно оновлюють розчин в таких контейнерах, кладуть туди МКЛ, але не вважають за потрібне закручувати кришки. В результаті цього в розчині збільшується кількість шкідливих мікроорганізмів, що негативно позначається на якості дезінфекції. Тому дезінфікувати лінзи потрібно в щільно закритому контейнері. А флакон з розчином необхідно закривати відразу після використання і не торкатися руками його носика.

 

 

Мало хто з користувачів усвідомлює, що небезпека мікробної контамінації особливо висока поблизу туалету. Справа в тому, що при змиванні над унітазом утворюється аерозольна хмара, насичена шкідливими бактеріями. Вона потім осідає на предмети, що знаходяться в радіусі двох метрів від унітазу. Так що зберігати засобів по догляду за МКЛ в суміщеному санвузлі або поблизу туалету вкрай небажано.

Розчини для догляду за контактними лінзами

На українському ринку є багато ефективних засобів, що забезпечують надійну дезінфекцію, безпечне зберігання, а часто ще зволоження і змазування контактних лінз.

 

До таких засобів відноситься багатофункціональний розчин ReNu MultiPlus компанії Bausch + Lomb, який займає лідируючі позиції з продажу в багатьох країнах світу. Даний засіб дезінфікує і очищає лінзи, видаляючи з їх поверхні білкові відкладення.

 

 

Крім цього відомого розчину компанія Bausch + Lomb недавно вивела на оптичний ринок новий багатоцільовий розчин Biotrue, який був розроблений після детального вивчення створених самою природою систем зволоження, очищення та підтримання здоров'я очей.

 

Крім того, що кислотно-лужну рівновагу цього розчину ідентично pH сльози, в ньому використовується природна гіалуронова кислота, яка змочує МКЛ, стабілізує слізну плівку і знижує коефіцієнт тертя в системі «око — лінза». Як показали клінічні дослідження, навіть після 20 годин носіння контактних лінз на їх поверхні зберігається висока концентрація гіалуронової кислоти, що гарантує підвищений комфорт протягом усього дня.

 

 

Компанія Alcon також подбала про створення засобу, що сприяє успішному носіння контактних лінз. Це багатофункціональний розчин Opti-Free Express, який славиться своїм м'яким, безпечним, гіпоалергенним дією. Він містить унікальний консервант поліквад, який завдяки своєму великому молекулярному вазі не проникає всередину лінзи.

 

Крім поліквада до складу розчину входять:

  • поверхневий очищувач;

  • новий антимікробний агент Aldox, що володіє протівоакантамебной активністю;

  • Тетронік 1304, що утримує вологу і забезпечує тривале зволоження МКЛ.

 

 

Багатоцільовий розчин Maxima Elite компанії Maxima Optics також сприяє успішному носінню всіх видів контактних лінз, і особливо силікон-гідрогелевих. У ньому містяться такі компоненти, як сурфактантний очищувач і зволожуючий агент. Унікальний розчин насамперед тим, що містить синтетичний водорозчинний агент Aqua Shield з прекрасними зволожуючими властивостями.

 

 

Для українського споживача також доступний багатофункціональний розчин Synergi компанії Sauflon. Головна його особливість — синергічне поєднання очищуючих, дезінфікуючих та зволожуючих агентів, запатентований під маркою Oxypol. Оскільки розчин не містить консервантів, він ідеально підійде пацієнтам з підвищеною чутливістю очей.

 

 

Зрозуміло, це далеко не повний перелік доступних багатофункціональних розчинів. Проте він дає чітке уявлення про різноманітність таких засобів, які в поєднанні з правильним доглядом і зволожуючими краплями забезпечать успішне носіння контактних лінз.

 

Про краплі ми згадали не випадково: з огляду те, наскільки поширені сьогодні симптоми сухості очей, їх використання стає актуальним для більшості користувачів МКЛ.

Зволожуючі краплі для комфортного носіння лінз

Майже всі перераховані вище компанії крім розчинів виробляють зволожуючі краплі, що сприяють більш комфортному носінню МКЛ. Завдяки їм можна уникнути сухості очей і викликаних нею неприємних симптомів.

 

Ефективним засобом для боротьби з сухістю є краплі Систейн Ультра і Систейн Баланс (доступні з лютого 2011 року) компанії Alcon. Виготовлені за технологією Liquid-to-Gel, вони відносяться до розряду нен’ютоновських рідин, які здатні під тиском повік при морганні розм'якшуватися і покривати тонким шаром рогівку. При відсутності тиску вони набувають властивостей гелю і перестають випаровуватися з поверхні рогівки.

 

 

Зволожуючі і змащувальні краплі ReNu MultiPlus Lubricating & Rewetting drops, розроблені компанією Bausch + Lomb, також покликані підвищувати комфорт при носінні МКЛ. Їх можна застосовувати в період адаптації до м'яких контактних лінз, в разі прояву симптомів зниження сльозопродукції. Вони допоможуть і при «залипанні» лінзи на рогівці внаслідок її дегідратації.

 

 

Щоб із задоволенням носити МКЛ, достатньо лише правильно доглядати за ними, використовувати відповідні розчини та не забувати про зволожуючі краплі, які допоможуть зберегти відчуття комфорту на незмінно високому рівні навіть в несприятливих умовах.

 

Джерела:

  1. Morgan S. L. Contact lens care and aftercare // Contact Lens Spectrum. 2010. November. P. 35-38.

  2. Веко - Україна №2, 2011

 

 

Стаття оновлена 01.12.2018


01.12.2018