Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Короткозорість: види, причини появи і методи лікування

Міопія, або короткозорість, є одним з найпоширеніших порушень зору. В перекладі з давньогрецької мови слово «міопс» означає «жмуритися». Короткозорі люди дійсно примружують очі, щоб «навести різкість» і розгледіти щось на відстані.

Що таке короткозорість

Міопія — це дефект зору, при якому добре видно предмети поблизу і з трудностями (у вигляді розмитої картинки) — на відстані. Короткозорістю страждає більше 30% всіх жителів нашої планети (в деяких країнах, наприклад, в Японії, цей показник перевищує 60%).

 

 

У людини з хорошим зором зображення фокусується на сітківці (як і має бути). А ось при міопії фокус знаходиться перед сітківкою, що і призводить до нечіткого бачення. Причиною може бути подовження очного яблука або зміна заломлюючої сили його оптичної системи (рогівки чи кришталика). У багатьох людей зустрічаються відразу обидва ці порушення.

Причини короткозорості

Серед найбільш поширених причин міопії називають:

  • генетичну схильність — в родині, де батьки страждають від міопії, ймовірність розвитку патології у дітей становить понад 52%;

  • ускладнення після рахіту, дифтерії, гаймориту, гепатиту, ревматизму, цукрового діабету та ін.;

  • травми (черепно-мозкові та травми очей);

  • підвищене навантаження на очі (за комп'ютером, перед телевізором, за книгами і т.п.);

  • неправильні умови роботи (погане освітлення та ін.);

  • зниження імунітету (хвороби, погане харчування, куріння і т.д.).

 

Короткозорість також може з'явитися під час вагітності, коли жінці доводиться переносити підвищені навантаження.

 

 

Дорослим потрібно бути максимально уважними, щоб вчасно виявити перші симптоми короткозорості у своїх дітей. Хоча діагноз «міопія» може бути встановлений в будь-якому віці, хворобу часто виявляють у дітей молодшого шкільного віку — в 7-12 років. Якщо дитина постійно мружиться, дивлячись вдалечінь, низько нахиляється над шкільним підручником або зошитом, весь час намагається наблизити дрібні предмети ближче до очей, необхідно якомога швидше показати її офтальмологу.

 

Щоб попередити прогресування хвороби (при відсутності лікування міопія може призвести до таких тяжких наслідків, як відшарування сітківки і сліпота), важливо вчасно підібрати оптичну корекцію.

Види короткозорості

За різними критеріями міопію поділяють на кілька видів:

  1. Якщо вона зв'язана з вродженими аномаліями очного яблука — це вроджена міопія. В інших випадках мова йде про набуту короткозорість.

  2. З урахуванням ступеня втрати гостроти зору (вимірюється в діоптріях) розрізняють міопію:

  • слабку — менш 3.0 діоптрій;

  • середню — 3,25-6.0 діоптрій;

  • високу — понад 6.0 діоптрій.

 

Окремо виділяють хибну короткозорість — стан, коли зниження гостроти зору пов'язане з надмірною напругою акомодації (здатності ока швидко перелаштовуватися на різні відстані).

Лікування короткозорості: спочатку діагностика

Головна помилка тих, хто намагається позбутися короткозорості — лікування без попередньої консультації лікаря. А саме — самостійна покупка непідходящих окулярів і їх подальше носіння. Або використання незрозумілих пристосувань і «чудодійних» засобів, що розповсюджуються через інтернет.

 

Лікуватися таким чином не можна, адже самолікування може зіпсувати зір.

 

 

Окуляри та контактні лінзи повинен підбирати лікар. Перш ніж призначити засоби корекції, офтальмолог проводить комплексне обстеження. Діагностика включає офтальмологічні тести, вивчення стану очного дна, вимірювання основних параметрів очі, офтальмоскопію і біомікроскопію.

 

Більшості пацієнтів лікарі рекомендують консервативне лікування, яке передбачає:

  • профілактичні вправи для очей при короткозорості;

  • оптичну корекцію (окуляри або лінзи);

  • прийом ліків (вітаміни, ноотропні та гіпотензивні препарати та ін.);

  • фізіотерапевтичні процедури (масажі, лазеро- і рефлексотерапія);

  • апаратне лікування.

 

При далекозайшовшій і швидкопрогресуючій короткозорості хворому може знадобитися оперативне втручання — лазерна чи рефракційна хірургія.

 

 

Лікування короткозорості без операції

Чим раніше ви задумаєтесь над питанням, як відновити зір при короткозорості, тим вищі ваші шанси обійтися без допомоги хірурга.

 

Так що дотримуйтесь порад фахівців:

  1. Якщо діагноз вже поставлений і лікар виписав окуляри, не відмовляйтеся від них. Чимало пацієнтів не носить окуляри і лінзи, побоюючись, що зір з ними буде тільки погіршуватися. Фахівці запевняють: оптична корекція полегшує роботу очей, тому окуляри і лінзи уповільнюють прогресування міопії.

  2. Свою ефективність довела зарядка для очей при короткозорості — спеціальні вправи, які допомагають тренувати очні м'язи. Гімнастика для очей при міопії включає рухи, які по черзі напружують і розслаблюють м'язи очей: моргання, зажмурювання, легкий масаж, фокусування зору на об'єктах, розташованих на різних відстанях, обертання і ін. Робіть їх — і розвиток міопії призупиниться.


 

Стаття оновлена 27.11.2018


27.11.2018