Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Пресбіопія – природне старіння кришталика

Навіть у людей з відмінним зором після 40-45 років з’являються проблеми. Вони починають гірше бачити близькі предмети, тоді як «далекий» зір залишається без змін. У такому випадку людині потрібно відвідати офтальмолога. Адже швидше за все після огляду і тестів лікар поставить їй діагноз «пресбіопія».

 

Цей дефект зору називають і по-іншому — вікова, або стареча, далекозорість. Як ви вже здогадалися, пресбіопія очей викликана віковими змінами зорового апарату, зокрема, старінням кришталика.

 

 

Причини пресбіопії

Наші очі легко пристосовуються до сприйняття об'єктів і предметів, які знаходяться на різних відстанях. При нормальному зорі ми однаково добре бачимо і те, що написано в книзі на відстані 30 см, і предмети, які віддалені від нас на кілька десятків метрів.

 

Це можливо завдяки механізму акомодації, який можливий завдяки здатності кришталика (природної лінзи ока) швидко змінювати силу заломлення і фокусувати зображення на сітківці. При погляді вдалину м'язи, що утримують кришталик, повністю розслаблені. А при переведенні погляду на ближні предмети вони напружуються, кришталик змінює форму і кривизну, в результаті чого змінюється і його оптична сила.

 

Порушення механізму акомодації призводить до пресбіопії.

 

 

На жаль, здатність ока змінювати силу заломлення з віком погіршується. Причина цього — зниження еластичності кришталика і дистрофія м'язів, утримують його. Це і призводить до появи симптомів пресбіопії.

 

Вікова далекозорість завжди розвивається одночасно на обох очах.

 

Як проявляється пресбіопія

Офтальмологи відзначають, що процес погіршення акомодації починається ще в підлітковому віці. Однак зоровий дискомфорт з'являється значно пізніше. Погане харчування, стреси, недосипання, шкідливі звички і надмірні зорові навантаження прискорюють старіння кришталика.

 

Тому пресбіопія може проявитися в різному віці:

  • При хорошому зорі і нормальній рефракції (такий стан фахівці називають еметропією) перші симптоми з'являються після 40 років. Пацієнти нарікають на швидку втомлюваність очей при читанні, роботі за комп'ютером, занятті різними формами рукоділля. Багатьох турбує сльозотеча і часті головні болі.

  • Ще раніше пресбіопію діагностують у людей з супутньою далекозорістю (гіперметропією). Вже після 30 років такі пацієнти приходять до лікаря зі скаргами на погіршення зору і зблизька, і здалека.

  • Пресбіопія при короткозорості (міопії), навпаки, може довгий час залишатися непоміченою. Короткозорість як би компенсує погіршення акомодації, тому міопи можуть довго не потребувати корекції пресбіопії.

 

 

Для діагностики вікової далекозорості використовують спеціальні тести і прилади. Під час обстеження офтальмолог проводить офтальмоскопію і біомікроскопію.

 

Завдання лікаря — встановити ступінь пресбіопії, переконатися у відсутності інших очних захворювань та вибрати оптимальний спосіб корекції зору.

 

Лікування: консервативне чи радикальне

Старіння кришталика — процес незворотний. Тому важливо розуміти, що повністю вилікувати пресбіопію неможливо. Так що головна мета лікування — відновити нормальне зорове сприйняття і поліпшити якість життя пацієнта.

 

Це можна зробити декількома способами:

  1. Оптична корекція за допомогою прогресивних окулярів або торичних контактних лінз.

  2. Лазерна корекція, що дозволяє змінити кривизну рогівки ока з метою моделювання монозору (коли одне око забезпечує хороший зір вдалину, інше — поблизу).

  3. Хірургічне втручання, тобто заміна кришталика. Такий радикальний метод особливо актуальний в тому випадку, якщо у пацієнта діагностовано ще й інші очні хвороби, наприклад, катаракта.

 

Щоб уповільнити старіння кришталика, фахівці рекомендують з метою профілактики приймати вітаміни і проводити (в тому числі в домашніх умовах) фізіотерапевтичні процедури. Ще один ефективний спосіб, який дозволяє отримати хороші результати — вправи, що тренують м'язи очей.

 

 

Стаття оновлена 19.11.2018 


19.11.2018