Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Синдром сухого ока: навіщо очам потрібна волога

Термін «синдром сухого ока» сьогодні добре відомий не тільки в колі фахівців. Про це захворювання не з чуток знають багато людей. Якщо раніше такий діагноз зазвичай ставили після 50-55 років, то зараз проблема поширена і серед молоді (переважно через активне використання електронних пристроїв).

 

Синдром сухого ока, він же ксероз рогівки і кон'юнктиви очного яблука, — це патологія, при якій зменшується кількість і/або знижується якість слізної рідини.

 

 

У нормі на очній поверхні постійно перебуває тонесенька слізна плівка. Вона виробляється залозами повік і є  є природною змазкою, яка живить і захищає очі (від висихання, пилу, інфекцій), а також забезпечує безболісні, практично невідчутні рухи повік.

 

За вироблення слізної рідини відповідають спеціальні залози — основна і додаткові (мейбомієві). Вироблена ними рідина розподіляється і рівномірно зволожує всю поверхню очного яблука завдяки морганню (людина моргає 5-6 разів на хвилину).

Що відбувається при синдромі сухого ока

Про розвиток патології свідчать такі симптоми:

  • часте почервоніння очей;

  • постійна сухість;

  • відчуття чужорідного тіла;

  • печіння і сльозоточивість;

  • часті очні інфекції та запалення.

 

Симптоми мають різну ступінь вираженості в залежності від ступеня порушення. На початковій стадії неприємні відчуття виникають періодично. Потім вони з'являються частіше — пацієнти регулярно скаржаться на сухість і дискомфорт. У самих запущених випадках розвиваються нитчастий кератит, мікроерозії і виразки рогівки — захворювання, що важко піддаються лікуванню.

 

 

При виявленні описаних симптомів потрібно негайно відвідати офтальмолога, який проведе діагностику і визначить причину небажаних змін. Слід зазначити, що патологія має клінічну картину, схожу з іншими офтальмологічними захворюваннями.

В яких випадках розвивається синдром сухого ока

Причиною ксерозу може бути дефіцит слізної рідини (порушення функції залоз) або ураження епітеліального рогівкового шару, через що слізна плівка не може повністю покрити око або занадто швидко випаровується.

 

Викликати синдром сухого ока можуть наступні причини:

  • гормональні зміни (особливо актуально для жінок в період вагітності і менопаузи);

  • аутоімунні захворювання, які призводять до зміни якості слізної рідини (ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, ураження щитовидної залози та ін.);

  • носіння лінз (неправильний підбір, недотримання режиму носіння);

  • прийом деяких лікарських засобів (антидепресанти, діуретики, оральні контрацептиви та ін.);

  • травми очей і повік;

  • зовнішні фактори — сухий клімат, смог, постійне перебування в приміщенні з кондиціонером або в тютюновому диму;

  • недостатнє число моргань, наприклад, при регулярній роботі за комп'ютером.

 

 

Синдром сухого ока: лікування

Головне завдання при нестачі слізної рідини — забезпечити повноцінне зволоження рогівки та кон'юнктиви. Тому при діагнозі «синдром сухого ока» зазвичай призначають зволожуючі краплі — замінники сльози (так звані штучні сльози) і краплі, що стимулюють активне вироблення природної слізної рідини. Виробники пропонують великий вибір препаратів-замінників, основою яких є полімерні субстанції або гелеві композиції.

 

При тяжкому ступені ксерозу, викликаного порушенням роботи слізних протоків, вдаються до хірургічних операцій.

 

 

Стаття оновлена 26.11.2018


26.11.2018