Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Що таке радіус кривизни? Розбираємо характеристики контактних лінз

Радіус кривизни — це важливий параметр, без якого неможливо правильно підібрати лінзи. Його можна порівняти з розміром туфель.

 

Якщо ви купили взуття на 1 або 2 розміри більше, то ваша нога буде вислизати з нього, що викличе чимало дискомфорту. А якщо нові туфлі виявилися меншими — вам не уникнути мозолів, болю і навіть сліз. Так само відбувається і з носінням контактних лінз, якщо вони мають невідповідну кривизну.

 

Що таке радіус кривизни

Радіус кривизни (ВС) показує ступінь вигнутості задньої поверхні лінзи. Вона повинна максимально відповідати радіусу кривизни рогівки. ВС — один з найважливіших параметрів, який забезпечує правильну посадку і комфортне носіння МКЛ.

 

 

В офтальмології базова кривизна вимірюється в міліметрах. У різних людей вона знаходиться в діапазоні 7.8-9.5 мм.

Правильний радіус кривизни визначає офтальмолог. Для цього він використовує спеціальний апарат — авторефрактометр. Вимірявши базову кривизну рогівки, лікар підбирає людині відповідні МКЛ.

 

Чому так важлива правильна посадка лінз

Надмірно опукла лінза з маленькою кривизною має погану рухливість. Вона буде здавлювати кровоносні судини, що призведе почервоніння очей і дискомфорту. Тривале носіння таких МКЛ може спровокувати запальні процеси в передньому відділі ока.

 

Лінзи з дуже великим радіусом кривизни занадто рухливі. Вони зміщуються при морганні і можуть навіть випасти з ока. Більш того, вони травмують рогівку, що призводить до розвитку виразок, ерозій, кератитів і т.д.

 

 

Майте на увазі, що посадку лінз визначає не тільки радіус кривизни. На неї впливає ще дизайн задньої поверхні і діаметр МКЛ.

 

Посадка лінз з гідрогелю та силікон-гідрогелю

Цікаво, що посадка і рухливість гідрогелевих і силікон-гідрогелевих МКЛ помітно відрізняється. Гідрогелева лінза повинна бути більш рухливою, ніж силікон-гідрогелева.

 

Нерідкі випадки, коли людина носить гідрогелеві МКЛ з радіусом 9.0, а силікон-гідрогелеві — 8,6. При цьому в обох випадках посадка буде правильною. Тож якщо ви надумали змінити лінзи, ні в якому разі не вибирайте їх самостійно. Пам'ятайте, що підбирати нові МКЛ обов'язково повинен фахівець.

 

 

 

Чим загрожує неправильна посадка лінз

Крута посадка гідрогелевих МКЛ дуже небезпечна, тому що заважає повітрю проникати до рогівки. Адже сам по собі гідрогель має дуже низьку киснепроникність. А циркуляція повітря і його надходження до рогової оболонки можливі завдяки помірно вільній посадці МКЛ.

 

Недостатнє пропускання кисню через гідрогель призводить до гіпоксії, тобто кисневого голодування тканин ока. Це викликає її набряк і провокує розвиток небезпечних ускладнень.

 

 

З силікон-гідрогелевими лінзами гіпоксія очей при крутий посадці розвивається набагато рідше. Тому що сам матеріал силікон-гідрогель пропускає набагато більше кисню, ніж гідрогель.

 

 

Якщо ви носите МКЛ, то повинні чітко розуміти одну річ. Тільки досвідчений фахівець на професійному обладнанні може правильно розрахувати ваш радіус кривизни. І лише його заключення дозволить вам правильно і без зайвих витрат підібрати відповідні контактні лінзи.

 

А будь-які спроби самостійно вибрати МКЛ можуть мати для вас плачевний результат.

 

Стаття оновлена 18.11.2018


18.11.2018