Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Контактні лінзи vs окуляри. Що вибрати?

Гарний зір ми сприймаємо як належне. Але варто йому погіршитися, як у нас з'являється паніка і страх. Що робити? Як бути? До кого звернутись? 

 

Якщо ви вперше зіткнулися з проблемами із зором, звертайтеся до лікаря офтальмолога. Він не дасть вам розгубитися і підбере для вас найкращий засіб корекції.

 

Ми не можемо сказати, що краще — окуляри чи лінзи. Та й однозначної відповіді на це питання не існує. Все індивідуально. А лікарі-офтальмологи одноголосно стверджують, що потрібно мати обидва засоби корекції. І міняти їх залежно від ситуації. Тільки в цьому випадку можна відчувати одні переваги, і зовсім не помічати недоліків.

 

 

Контактні лінзи (МКЛ)

Переваги:

  1. Лінзи незамінні при активному способі життя, заняттях танцями, спортом або йогою. В них не потрібно відволікатися, поправляючи оправу на переніссі. Або боятися, що вони впадуть і розіб'ються.

  2. В контактних лінзи навколишній світ видно приголомшливо чітко і без обмежень.

  3. Лінзи врятують вас, якщо вам не підходять навіть найбільш стильні і дорогі оправи.

  4. Любите виглядати яскраво і незвично? Значить вибирайте спеціальні відтіночні таі кольорові лінзи, що дозволяють кардинально змінити колір очей.

  5. Багато часу проводите на сонці і хочете захистити очі від ультрафіолету? Більшість виробників лінз пропонує вироби із захистом від ультрафіолетового випромінювання (УФ-фільтрами).

  6. Лінзи безцінні в тому випадку, коли потрібно надіти ще і окуляри (наприклад, для плавання, підстригання газону або в 3D кінотеатрі).

Якщо ви не хочете щодня доглядати за МКЛ, то можете не робити цього. Турботливі виробники вже подумали про це за вас. І створили одноденні лінзи, які можна надіти вранці і викинути ввечері. Вони не вимагають щоденного чищення і дезінфекції. А для догляду за ними не потрібно купувати розчини, контейнери, ферментні таблетки і т.д.

 

 

Недоліки:

  1. Всі види контактних лінз потребують дбайливого догляду і зберігання. Виняток із правил — одноденні МКЛ.

  2. Якщо лінзи неправильно одягати або знімати, вони псуються. І на відміну від окулярів їх не можна полагодити.

  3. При недотриманні режиму носіння МКЛ викликають кисневе голодування рогівки. Тому лінзи, не призначені для сну, потрібно обов'язково знімати на ніч.

  4. МКЛ не можна носити при респіраторно-вірусних інфекціях (ГРВІ). На час хвороби до повного одужання їх необхідно замінювати очками.

 

 

Окуляри

Переваги:

  1. Окуляри легко надягаються, знімаються і не потребують спеціального догляду.

  2. У будь-який момент їх можна зняти, дати очам відпочинок (наприклад, поспати в обід) і тут же знову повернути на перенісся.

  3. На відміну від МКЛ, окуляри можна надіти в будь-який час, не піклуючись про особисту гігієну і чистоту рук. Це дуже зручно якщо, наприклад, у вас забруднені руки або ви їдете в поїзді.

  4. Окуляри не мають протипоказань. Вони доступні кожному в будь-який момент, навіть при грипі, ГРВІ та інших інфекційних захворюваннях.

  5. В сумі окуляри обійдуться дешевше, ніж лінзи.

Недоліки:

  1. Якщо ви займаєтеся танцями, спортом або практикуєте йогівські асани, окуляри стануть для вас справжньою проблемою, що відволікає від занять.

  2. Окуляри дуже незручні в теплу пору року. Коли обличчя потіє, вони раз у раз норовлять сповзти з перенісся.

  3. Від перепаду температур очкові лінзи запотівають і заважають нормально бачити. А протирати їх не завжди є час і можливість.

  4. Окуляри обмежують огляд. В них добре видно спереду, але предмети з боків не потрапляють в поле зору. І це приносить масу незручностей.

  5. Багатьом людям важко підібрати «свою» оправу, яка була б до лиця. Тому вони змушені відмовитися від окулярів на користь контактних лінз.

  6. Більшість користувачів навіть в зрілому віці страждає комплексом «очкарика». Тому такі люди уникають окулярів як вогню.

Так що ж вибрати?

Нагадаємо, що говорять лікарі.

 

Навіть якщо ви постійно носите лінзи, у вас повинні бути окуляри. Вони пригодяться на випадок хвороби або інших непередбачених обставин. А якщо ви весь час ходите в окулярах, купіть собі ще й одноденні МКЛ. Вони стануть для вас паличкою-виручалочкою. Наприклад, під час відпочинку, походу в кіно або на побачення.

 

 

Стаття оновлена 21.11.2018


21.11.2018