Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Все про місячні лінзи

Місячні контактні лінзи розроблені як альтернатива традиційним та квартальним лінзам. За 30 днів, на які розраховані ці МКЛ, на них не встигає накопичитися критична маса білкових, ліпідних і кальцієвих відкладень. Тому лінзи на місяць вважаються більш комфортними і безпечними.

 

Як працюють лінзи на один місяць

М’які контактні лінзи змінюють заломлюючу силу ока: зміщують головний фокус на сітківку, де він знаходиться при здоровому зорі. Так, зображення сприймається правильно, і пацієнт здатний повноцінно бачити світ без спотворень і нечіткості.

 

Виправляються дефекти зору різними типами МКЛ:

  • Сферичні — для корекції різних ступенів короткозорості і далекозорості. Головний фокус ока зміщується вперед (+) або назад (-).

  • Асферичні — прибирають сферичні аберації, властиві оку і лінзі. У таких МКЛ зображення чіткіше, ніж у сферичних.

  • Торичні (сфероциліндричні) — коригують астигматизм за рахунок циліндричного компоненту.

  • Мультифокальні — для корекції вікової далекозорості — пресбіопії. Кілька оптичних зон дають хорошу видимість на різні відстані.

 

Як вибрати щомісячні лінзи

Якщо ви вперше хочете придбати контактні лінзи, зверніться до офтальмолога і пройдіть діагностику зору. Лікар визначить потрібну оптичну силу, діаметр і радіус кривизни.

 

Знаючи ці параметри, сміливо замовляйте контактні лінзи в інтернет-магазині або оптиці.

 

Лікар також порадить відповідні засоби для догляду і навчить користуватися МКЛ: знімати й одягати, очищати, зберігати. Не підбирайте лінзи самостійно, щоб не нашкодити здоров'ю очей.

 

Перед покупкою МКЛ подумайте, на скільки годин на день вам необхідна контактна корекція. Ненормований робочий графік, часті відрядження іноді вимагають 100% зору на тривалий період, час від часу трапляються ситуації, коли не буде можливості зняти лінзи на ніч.

 

Режими носіння місячних МКЛ:

  • Денний — від 8 до 16 годин на день, залежно від типу лінзи. Обов'язково знімати на ніч.

  • Гнучкий — допускає періодичний, нечастий сон в МКЛ. Тільки силікон-гідрогелеві лінзи з кисневою проникністю від 80 Dk / t. 

  • Пролонгований — до 7 днів поспіль, не знімаючи. Деякі силікон-гідрогелеві МКЛ:  Acuvue Oasys With Hydraclear Plus, Air Optix plus HydraGlyde.

  • Безперервний — місяць, не знімаючи. Тільки після консультації з лікарем! Для безперервного носіння підходять Biofinity, PureVision 2, Air Optix Night & Day Aqua.

Якщо ви вже користувалися контактними лінзами, замовляйте МКЛ по відомим вам параметрам, але не забувайте про регулярне відвідування лікаря і стежте за тим, чи комфортно вам носити лінзи.

 

ВІддавайте перевагу силікон-гідрогелевим контактним лінзам, які краще пропускають повітря, не викликають гіпоксії рогівки і не шкодять очам. Носити їх можна в гнучкому, пролонгованому та безперервному режимах.

 

Навіщо очищати контактні лінзи

Будь-які контактні лінзи рекомендовано знімати перед сном і поміщати в багатофункціональний розчин для лінз на ніч: регулярна очистка знижує ризик розвитку ускладнень. Для місячних контактних лінз денного режиму носіння ця процедура обов'язкова щодня!

 

За день на МКЛ осідає пил, бруд і мікроорганізми. Крім цього на місячних лінзах відкладаються білки, ліпіди та кальцій, хоч і в меншому ступені, ніж на квартальних і традиційних.

 

Так, контактні лінзи в слізній рідині перетворюються в живильне середовище для розмноження патогенних мікробів. Сон у брудних лінзах — ризик заробити інфекцію у вигляді кон'юнктивіту, кератиту, виразки рогівки тощо.

 

Навіть лінзи пролонгованого та безперервного режиму носіння офтальмологи рекомендують знімати і залишати на ніч в розчині хоча б 1–2 рази на тиждень.

 

Чи можна носити місячні лінзи довше?

Під час експлуатації лінзи зношуються: покриваються дрібними подряпинами і відкладеннями білковими, ліпідними, кальцієвими — все це викликає подразнення очей. Місячні лінзи розраховані на 30 днів, після цього терміну втрачають прозорість, носити їх стає менш комфортно.

 

Крім того, на зношених лінзах більше скупчуються мікроорганізми, які провокують розвиток інфекційних ускладнень. Переношуючи місячні МКЛ, ви ризикуєте нашкодити очам. Навіть при належному догляді викидайте лінзи вчасно, не економте на власному здоров'ї, щоб не довелося витрачатися на недешеве лікування.

 

Як доглядати за місячними лінзами

Для догляду за контактними лінзами вам знадобляться наступні засоби й аксесуари:

  • Багатофункціональний розчин та контейнер — для зберігання, очищення і дезінфекції контактних лінз. Знімаючи лінзи на ніч, залишайте їх в контейнері у свіжому розчині.

  • Пероксидні системи — для глибокого очищення МКЛ раз на 1–2 тижні бажано. Важливо для очей, чутливих до відкладень.

  • Зволожуючі краплі — для боротьби із сухістю очей, яка часто виникає при носінні МКЛ у новачків.  

  • Пінцет чи зйомник — щоб зручніше діставати лінзи із розчину і знімати лінзи з очей. Стануть в нагоді, якщо у вас довгі нігті або грубі пальці.

  • Дорожній набір — компактно і зручно зберігати всі аксесуари: контейнер з лінзами, ємність з розчином, краплі, пінцет. Підходить для подорожей, відпочинку та відряджень.

 

Стаття оновлена ​​04.01.2019


28.12.2019