Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Астигматизм — порушена рефракція ока

Більшість проблем із зором викликано однією і тією ж причиною. А саме — неспівмірним заломленням світла в оці. Короткозорість, далекозорість, астигматизм — кожен з цих діагнозів означає, що у людини є порушення оптичної будови ока. 

 

В офтальмології дану групу захворювань називають аномаліями рефракції. Для них характерно недостатнє, надмірне або нерівномірне заломлення світлових променів оптичними середовищами ока (кришталиком і рогівкою). В результаті зображення не потрапляє на сітківку, а людина бачить погано.

 

 

Чим викликаний астигматизм

Пояснюючи, що таке астигматизм, офтальмологи часто наводять в якості прикладу футбольний м'яч і м'яч для гри в регбі. Перший має кулясту форму, другий нагадує диню. При нормальному зорі форма рогівки подібна до футбольного м'яча. Вона являє собою ідеальну сферу, яка в будь-якому розрізі переломлює світло з однаковою силою. Це забезпечує чітке потрапляння зображення на сітківку.

 

При астигматизмі форма рогівки не округла, а витягнута, як м'яч для регбі. Тому в різних розрізах, що мають неоднакову кривизну, світло заломлюється по-різному. Нормального чіткого фокусу немає — зображення виходить розмитим і спотвореним.

 

 

Знайти людей з ідеальною рогівкою непросто — майже у всіх є деякі відхилення. Але звичайно вони складають менше 0,5 діоптрій, що не впливає на якість зору. При астигматизмі від 0,5 діоптрій у людини помітно знижується чіткість зорового сприйняття. А вже при 0,75 діоптріях їй потрібна оптична корекція (окуляри або лінзи).

 

Причини розвитку астигматизму

Дефекти оптичної будови ока бувають вродженими і набутими. Вроджена аномалія — найчастіше «спадок» від батьків, котрі також мають неправильну форму рогівки.

 

Батькам з астигматизмом лікарі радять заздалегідь думати про здоров'я своїх малюків. І рекомендують подбати про те, щоб їхні діти якомога раніше пройшли комплексне офтальмологічне обстеження. Воно передбачає використання спеціальних приладів: офтальмометра, кератометра, рефрактометра і шкали Табо, яка визначає головні меридіани астигматизму.

 

 

Набутий астигматизм очей — наслідок травм і різних захворювань, включаючи кератит, дистрофію рогівки та ін. Астигматизм також може розвиватися після операцій на очах.

 

Симптоми, які повинні насторожити

Головні ознаки астигматизму — порушення зорового сприйняття, розмитість і нечіткість зображення. Як правило, дорослі відразу звертають увагу на ці симптоми. А ось діти довгий час не помічають проблеми і, як наслідок, мовчать про неї.

 

Тому батьки повинні насторожитися, якщо малюк:

  • часто мружиться;
  • тре очі;
  • скаржиться на головний біль;
  • багато часу проводить на самоті;
  • не встигає в школі.

Все це може свідчити про серйозні порушення зору, в тому числі і про астигматизм. Тож при появі цих симптомів дитину слід якомога швидше показати офтальмологу.

 

 

Види астигматизму

У практиці офтальмолога зустрічається простий, складний і змішаний астигматизм.

 

Справа в тому, що астигматизм — це та аномалія рефракції, яка одночасно поєднується з іншими патологіями оптичної системи (зокрема, з короткозорістю чи далекозорістю).

 

Залежно від цього розрізняють:

  1. Простий міопічний і простий гіперметропічний астигматизм. У першому випадку в одному оці поєднується короткозорість і еметропія (нормальний зір). У другому випадку спостерігається поєднання далекозорості і еметропії.
  2. Складний гіперметропічний і складний міопічний астигматизм. Під ними мають на увазі поєднання далекозорості (в першому випадку) і короткозорості (у другому випадку) різних ступенів.
  3. При змішаному астигматизмі спостерігається поєднання далекозорості в одному меридіані з короткозорістю в іншому.

Як лікують астигматизм

Підбирати схему лікування астигматизму повинен офтальмолог. Залежно від тяжкості і ступеня патології він може запропонувати консервативне чи хірургічне лікування.

 

Для оптичної корекції астигматизму використовують окуляри з циліндричними лінзами або контактні лінзи торичної форми (актуально для пацієнтів з астигматизмом слабкого і середнього ступеню).

 

Якщо астигматизм тяжкий і погано переноситься пацієнтом — лікування може бути радикальним. Хворому можуть робити лазерну корекцію зору або виконувати імплантацію штучних інтраокулярних лінз (у випадку з астигматизмом використовуються торичні ІОЛ).

 

 

Стаття оновлена 16.11.2018


16.11.2018