Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Що робити, якщо сверблять повіки очей?

Свербіж в зоні повік може виникати як у здорових людей, так і у осіб з офтальмологічною патологією або серйозними системними захворюваннями. При появі печіння, набряку повік або дискомфорту в першу чергу необхідно звернутися до офтальмолога і пройти діагностику. Лікар допоможе з'ясувати причину неприємних відчуттів. Після постановки діагнозу він підбере оптимальну схему лікування і дасть необхідні рекомендації.

Причини свербежу

У здорових людей повіки можуть свербіти під впливом подразних чинників: вітер, пил, їдкий дим, сухе повітря. Такий дискомфорт має тимчасовий характер і проходить незабаром після того, як припиняється дія подразника. Переживати або панікувати через це не потрібно.

Турбуватися варто тоді, коли печіння має яскраво виражений характер або зберігається протягом тривалого проміжку часу. Адже в цьому випадку воно швидше за все є симптомом серйозної патології. Причому повіки очей можуть свербіти і чесатися з абсолютно різних причин.

 

Найбільш поширені з них:

  • Синдром сухого ока. Патологія найчастіше розвивається у офісних працівників, а також тих чоловіків і жінок, котрі довгий час носять м'які контактні лінзи (МКЛ). При синдромі порушується структура, щільність і стабільність слізної плівки, що веде до пересихання очей, їх почервоніння, появи свербежу та дискомфорту.

  • Алергія. Сезонні алергічні реакції можуть супроводжуватися алергічним кон'юнктивітом або блефаритом. В такому випадку повіки набрякають, товщають, починають сильно свербіти і чесатися. Досить часто з'являється супутня сльозотеча.

  • Демодекоз. Ураження повік кліщами роду Demodex зазвичай супроводжується помірним печіння і постійним дискомфортом в області очей. Про наявність демодекозу часто говорить поява вугрового висипу, що локалізується на щоках, лобі, підборідді.

  • Гострі інфекційні захворювання очей. Різкий свербіж, рясна сльозотеча і світлобоязнь вказують на гострі інфекції, найчастіше на кон'юнктивіт чи кератит. При появі таких симптомів необхідно негайно звернутися до офтальмолога і як можна швидше почати лікування.

  • Носіння контактних лінз, що не підходять. У людей, котрі носять МКЛ, повіки можуть свербіти внаслідок індивідуальної непереносності матеріалу, з якого зроблені лінзи. Такі чоловіки і жінки зазвичай скаржаться на помірний, але постійний свербіж в куточках очей.

  • Використання розчину для МКЛ, який не підходить. Сильне печіння в зоні повік при носінні лінз нерідко вказує на алергію, тобто індивідуальну непереносність компонентів розчину. У таких випадках потрібно пройти лікування, а після одужання — обов'язково замінити рідину для догляду за лінзами.

  • Відсутність оптичної корекції. У багатьох людей з далекозорістю і гіперметропічним астигматизмом згодом розвиваються хронічні блефарити. Саме вони є причиною того, що у людини починають свербіти повіки і виникає відчуття печіння в області очей.

  • Системні захворювання. У деяких випадках свербіж може бути проявом ендокринних порушень, гіповітамінозу, захворювань травного тракту. Якщо з'ясувати причину дискомфорту не вдається довгий час, необхідно пройти повне обстеження. Існує ймовірність, що воно виявить будь-яку з цих хвороб.

Визначити причину появи неприємних симптомів може тільки лікар-офтальмолог. Для цього необхідно оглянути людину, а при необхідності ще й відправити її на обстеження або консультацію до інших спеціалістів. Лікування призначають тільки після уточнення діагнозу.

Лікування свербежу

Деякі люди можуть здогадуватися і навіть знати напевно, чому у них сверблять повіки. Це можливо в тих випадках, якщо вони страждають від цукрового діабету або у них регулярно розвивається сезонна алергія. Таким чоловікам і жінкам необхідно проконсультуватися з лікарем і пройти курс лікування.

 

Якщо свербіж зв'язаний з носінням контактних лінз, є необхідність звернутися до офтальмолога, що спеціалізується на підборі засобів оптичної корекції. Є висока ймовірність, що неприємні відчуття викликані індивідуальною непереносністю матеріалу лінз або засоби для догляду за ними. В такому випадку МКЛ і багатофункціональний розчин доведеться замінити. А якщо алергія яскраво виражена, то ще й пройти курс лікування.

При неочевидній причині свербежу необхідно звернутися до офтальмолога для огляду і проходження діагностики. В першу чергу слід перевіритися на наявність аномалій рефракції (далекозорість, астигматизм), демодекозу, синдрому сухого ока, хронічного блефариту. При відсутності офтальмологічної патології необхідно проконсультуватися з терапевтом і ендокринологом. Якщо в ході обстеження будуть виявлені системні захворювання, то лікувати доведеться саме їх. Причому відповідно до рекомендацій фахівців.

 

Займатися самолікуванням при свербінні повік категорично заборонено, оскільки це може призвести до негативних наслідків.

Профілактика свербежу

Щоб уникнути неприємних відчуттів і ускладнень при носінні контактних лінз, необхідно дотримуватися ряду запобіжних заходів. Підбирати МКЛ і розчин для догляду за ними слід тільки за допомогою лікаря офтальмолога. Це допоможе звести до мінімуму ризик того, що лінзи або рідина не підійдуть.

 

При тривалій роботі за комп'ютером або частому перебуванні в приміщенні з увімкненим кондиціонером контактні лінзи необхідно зволожувати спеціальними краплями. Таким чином можна уникнути сухості очей, супутнього їй свербежу та інших неприємних симптомів, які можуть виникати при пересиханні МКЛ.

 

Інтернет-магазин Contactlinza піклується про постійних клієнтів і завжди радий вітати нових покупців. У нас ви знайдете великий асортимент контактних лінз, засобів для догляду та аксесуарів для лінз. А для більш комфортних покупок ми пропонуємо дисконтну програму і регулярні акційні знижки.


08.02.2021