Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Далекозорість: що це?

Щоб зрозуміти, що таке короткозорість і далекозорість, і в чому їх відмінності, достатньо подивитися на картинку:

 

 

При нормальному зорі фокус зображення від різних предметів потрапляє на сітківку ока. При короткозорості (міопії) він розміщується спереду від неї. У випадку з далекозорістю (гіперметропією) навпаки: знаходиться позаду сітківки. При обох порушеннях результат — поганий зір.

 

Тільки при короткозорості людина погано бачить вдалину, а при далекозорості насилу розрізняє ближні предмети. Однак існують форми гіперметропії, при яких людина бачить нечітку, розмиту картинку на будь-якій відстані — і близько, і далеко.

 

Звідки береться далекозорість

Основна і єдина причина гіперметропії — невідповідність заломлювальної сили ока його передньо-задній довжині. Нормальною вважається довжина очного яблука в 23,5 мм. При короткозорості око подовжене (на 1-7 мм), а при далекозорості — укорочене (показники довжини при гіперметропії зазвичай складають 20-22 мм).

 

Причиною гіперметропії може бути і недостатня заломлювальна здатність ока (зокрема, кришталика або рогівки).

 

 

У всіх новонароджених далекозорість є нормою. Це пояснюється маленьким, ще не сформованим до кінця очним яблуком. У міру дорослішання і зростання організму ця патологія проходить (око розвивається і досягає нормальних розмірів).

 

Якщо ж у дитини є вроджені дефекти в будові очного яблука, гіперметропія зберігається. В цьому випадку дуже важливо вчасно показати малюка офтальмологу. Адже рання діагностика і грамотне лікування зменшують ризик прогресування хвороби та розвитку ускладнень (наприклад, косоокості).

 

Далекозорість — це плюс чи мінус?

Для гіперметропії характерна надлишкова заломлювальна сила ока. Тому офтальмологи виражають ступінь далекозорості в плюсових діоптріях.

 

Виділяють три ступені гіперметропії:

  1. Слабка — до +2.0 діоптрій.
  2. Середня — до +5.0 діоптрій.
  3. Висока — понад +5.0 діоптрій.

 

Купуючи окуляри, пацієнти часто запитують, які лінзи їм потрібні — позитивні чи негативні? Запам'ятайте, що окуляри для короткозорих йдуть зі знаком «мінус» (лінзи ввігнутої форми), а для далекозорих — зі знаком «плюс» (лінзи випуклої форми).

Симптоми гіперметропії

Основна ознака далекозорості — погана видимість на близьких відстанях. А саме, при роботі з комп'ютером, при читанні книг та іншій діяльності, яка вимагає фокусування погляду поблизу.

 

Пацієнти з гіперметропією скаржаться на:

  • зорову стомлюваність;
  • постійну сльозотечу;
  • головні болі;
  • печіння і дискомфорт в області очей.

 

Виявити далекозорість при звичайному огляді неможливо. Для діагностики використовують не тільки спеціальні таблиці і оптичні тести (візометрія), але і спеціальні методи (скіаскопія і рефрактометрия), що дозволяють оцінити заломлювальні можливості ока.

 

Вікова далекозорість

З віком у більшості людей розвивається вікова далекозорість. Лікарі називають цю патологію пресбіопією. Вона має інший механізм розвитку, а лікують її зовсім не так, як дитячу гіперметропію. Почитати про пресбіопію ви можете тут.

 

Лікування: консервативне чи радикальне?

Тільки лікар після ретельного обстеження може сказати, яке лікування необхідно в кожному конкретному випадку.

 

Основне завдання лікування — допомогти оку правильно фокусуватися. З цією метою офтальмолог може призначити носіння окулярів або контактних лінз (МКЛ), порекомендувати вправи для очей при далекозорості або операцію.

 

  • До оперативного втручання вдаються в тому випадку, якщо носіння оптики з якоїсь причини неможливо, а далекозорість продовжує прогресувати і загрожує ускладненнями. Пацієнту можуть запропонувати лазерну корекцію або рефракційну заміну кришталика на інтраокулярну лінзу (ІОЛ).

 

  • При консервативному лікуванні призначають оптичну корекцію і вправи, які допомагають тренувати м'язи очей. Окуляри і лінзи легко вирішують проблему нормального фокусування.

 

Інтернет-магазин Contactlinza піклується про постійних клієнтів і завжди радий вітати нових покупців. У нас ви знайдете великий асортимент контактних лінз, засобів для догляду та аксесуарів для лінз. А для більш комфортних покупок ми пропонуємо дисконтну програму і регулярні акційні знижки.


18.02.2021