Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Гіалуронат: корисні властивості та застосування в офтальмології

Гіалуронова кислота (або гіалуронат) міститься в тканинах і більшості біологічних рідин організму. Вона входить до складу сльози, а також є структурним компонентом склоподібного тіла, кон'юнктиви, слізної залози і епітеліальних клітин рогівки. 

 

У тканинах ока гіалуронат виконує ряд важливих функцій:

  • підвищує в'язкість склоподібного тіла (внутрішньоочного гелю, що надає очному яблуку правильну форму і підтримує її);

  • регулює розподіл рідини в стромі рогівки, тим самим зберігаючи її структуру;

  • відновлює пошкоджений епітелій рогівки (післяопераційні рубці, дрібні тріщини при синдромі сухого ока);

  • утримує вологу, зберігаючи стабільність слізної плівки і захищаючи очі від пересихання.

 

 

В ході наукових досліджень вчені виявили цікаву закономірність. Виявляється, гіалуронат здатний утримувати кількість вологи, що в 1000 разів перевищує його власну масу. Це можливо завдяки наявності величезної кількість гідроксильних груп, які утворюють водневі зв'язки.

Гіалуронова кислота в офтальмології

Завдяки потужним вологоутримуючим властивостям гіалуронову кислоту використовують для лікування синдрому сухого ока. Виготовлені з неї препарати також призначають людям, котрі носять контактні лінзи.

 

В офтальмологічній практиці гіалуронат застосовують у вигляді крапель — штучних замінників слізної рідини.

 

 

Відзначимо, що гіалуронат знайшов застосування і в офтальмохірургії. Його використовують в якості хірургічного середовища під час операцій на сітківці і кришталику. Це допомагає підтримати тургор і форму очного яблука, а також зберегти в цілісності ендотелій рогівки.

 

Гіалуронову кислоту можуть використовувати і для лікування післяопераційних ускладнень. Наприклад, циліохоріоідальному відшаруванню, рубцях і ерозіях рогівки ока і т.д.

Краплі на основі гіалуронату

Сучасні зволожуючі краплі містять синтезовану гіалуронову кислоту. За своєю хімічною структурою вона практично ідентична природним тканин ока, що робить її максимально біосумісною.

 

Концентрація гіалуроната в зволожуючих краплях може коливатися в межах 0,1-0,24%. Чим вона вища — тим ефективніший засіб.

 

На сьогодні у продажу є такі краплі з гіалуроновою кислотою:

 

Препарати на основі гіалуронату найбільш затребувані серед зволожуючих крапель. Вони максимально відповідають фізико-хімічними властивостями сльози, тому добре переносяться в практично ніколи не викликають побічних ефектів. Це вигідно відрізняє їх від інших засобів.

 

 

Такі краплі чудово відновлюють структуру слізної рідини і активно зволожують поверхню рогівки. Оскільки гіалуронат за структурою схожий на муцин, він відмінно інтегрується в слізну плівку і надає тривалу лікувальну дію. Завдяки цьому гіалуронат вмісні препарати забезпечують більш тривале зволоження, ніж будь-які інші.

 

Ще одна перевага гіалуронової кислоти — її здатність згладжувати дрібні нерівності на поверхні очного яблука. Це зменшує тертя і дарує відчуття більшого комфорту. Дана властивість гіалуроната особливо цінна для людей, котрі носять контактні лінзи.

 

 

Показання до застосування зволожуючих крапель

Засоби з гіалуроновою кислотою надають зволожуючу, регенеруючу та помірну протизапальну дію. Тому їх використовують при сухості очей, травмах і регулярній роботі в несприятливих умовах. А ще — в післяопераційному періоді після хірургічних втручань на очах.

 

Такі краплі призначають при:

  • синдромі сухого ока, викликаному різними причинами;

  • травматичних пошкодженнях рогівки (в комплексному лікуванні для прискорення процесів регенерації);

  • частому перебуванні в приміщеннях з сухим, запиленим, задимленим повітрям;

  • регулярному носінні контактних лінз (особливо в пролонгованому або безперервному режимі);

  • постійному перенапруженні очей при читанні, рукоділлі, водінні, роботі за комп'ютером і т.д.

 

На сьогоднішній день краплі з гіалуронатом найчастіше використовують особи з синдромом сухого ока і люди, які носять контактні лінзи.

 

Джерела:

  1. Меркулова А. Л. Препараты гиалуроновой кислоты в офтальмологической практике. Медичнa газетa «Здоров’я України» № 13-14 (362-363), 2015.

  2. Егоров Е.А. Гиалуроновая кислота: применение в офтальмологии и терапии синдрома «сухого глаза». РМЖ «Клиническая Офтальмология» №2, 2013.


 

Стаття оновлена 28.11.2018


28.11.2018