Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Використання контактних лінз у дітей і підлітків

Історично не рекомендувалося призначати контактну корекцію зору дітям молодше 16 років. Однак сьогодні з'явилися поліпшені дизайни, матеріали для лінз і доступні МКЛ щоденної заміни. Чи можна носити їх юним пацієнтам з дефектами зору? Чи для цього до сих пір немає підстав?

 

У даній статті ми розглянемо можливість застосування засобів контактної корекції з точки зору практикуючих лікарів. Нижче наведені результати наукових досліджень, які свідчать про те, що лінзи можуть мати велике значення для юних пацієнтів.

Тенденції в призначенні контактних лінз

Дані дослідження професора Н. Ефрона.

 

У научному дослідженні, яке проводилося всьому світу, були вивчені і проаналізовані дані більш ніж 100 000 пацієнтів, яким підбирались контактні лінзи.

 

Згідно з результатами дослідження, лише 0.1% пацієнтів становили діти молодшого віку (від новонароджених до тих, кому виповнилося 5 років). 1,6% — діти молодшого шкільного віку (6-12 років) і 11,0% — підлітки. У світовому масштабі ці дані варіюють. Наприклад, в США налічується 17% пацієнтів молодше 18 років, у Великобританії — близько 11%.

Різні вікові категорії

Згідно з результатами дослідження, більшість практикуючих фахівців рідко призначають МКЛ дітям молодшого віку. Це відображає не тільки низьку поширеність короткозорості в даній віковій групі, а й особливі клінічні показання до контактної корекції у немовлят і дітей молодшого дошкільного віку.

 

 

Наприклад, МКЛ призначають в ранньому дитячому віці при односторонній афакії, коли від підбору контактних лінз істотно залежить зір малюка в майбутньому. У наступній віковій групі (6-12 років) контактна корекція призначається в 15 разів частіше. Ця цифра закономірна і узгоджується з усе ще низькою поширеністю міопії, хоча ці показники варіюють у представників різних рас.

 

За даними епідеміологічних досліджень, частота міопії серед підлітків (13-17 років) становить близько 34%, і, відповідно, в цій віковій групі користувачів контактних лінз більше. Це підтверджує дослідження тенденцій в призначенні контактної корекції зору.

Значення контактної корекції зору для дітей

Підлітковий вік, мабуть, вважається найбільш складним з точки зору оцінки власного іміджу і бажання бути таким же, як однолітки. Тому підліткам офтальмологи охоче підбирають засоби контактної корекції. Разом з тим у лікарів склалося досить консервативне ставлення до дітей більш молодшого шкільного віку (6-12 років), а значить, цим пацієнтам не приділяється належна увага як потенційним користувачам МКЛ.

 

В ході недавнього дослідження вивчалося значення контактної корекції зору для дітей і підлітків. В обох вікових групах відзначалося поліпшення якості життя, зовнішнього вигляду і розширення можливостей займатися різними видами діяльності.

 

Міопія часто виявляється в учнів в старших класах: було доведено, що в таких випадках підбір дітям контактних лінз позитивно впливає на їх оцінку власного зовнішнього вигляду, розширює можливість участі в спортивних заходах і покращує ставлення до них з боку оточуючих.


 

Стаття оновлена 23.11.2018


23.11.2018