Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Лікування короткозорості у дітей за допомогою нічних лінз Парагон

В Україні нічна корекція зору лінзами Парагон використовується з 2005 року. Вперше її почали застосовувати в медичному центрі Аілаз, де сьогодні спостерігається кілька тисяч дітей. Що собою являють ортокератологічні лінзи Парагон та як вони працюють — про це і піде мова в даній статті.

 

 

Лінзи Парагон надягаються на час сну, а після пробудження знімаються. Вранці пацієнт отримує 100% зір, який зберігається протягом доби і більше! На перший погляд такий вид корекції здається нереальним, однак він є науково обґрунтованим напрямком офтальмології і називається ортокератологією.

Що таке ортокератология

Ортокератологія — це медична технологія корекції зору за допомогою жорстких лінз спеціального дизайну, які дозволяють тимчасово змінити заломлюючу силу рогівки на точно необхідну величину.

 

Ортокератологія з'явилася в 60-і роки минулого століття. Але тільки з розробкою високотехнологічних газопроникних матеріалів і математичних розрахунків поверхонь стало можливим удосконалити цей метод, зробивши його точним, прогнозованим і безпечним.

 

Сьогодні ортокератологія викликає все більше інтересу і поступово завойовує своє місце серед інших видів корекції зору.

 

 

Як працюють ортокератологічні лінзи

Нічні лінзи мають різні конфігурації внутрішньої і зовнішньої поверхонь. Внутрішня поверхня, за рахунок своєї спеціальної, точно розрахованої конфігурації, перерозподіляє слізну плівку. При цьому утворюються мікрокапілярні сили, що змінюють товщину поверхневого шару епітелію рогівки.

 

Оскільки поверхневий шар рогівки (як і шкіри) весь час оновлюється, ефект корекції є тимчасовим, а щоб його підтримувати, лінзи необхідно надягати щоночі.

 

 

Ортокератологічні лінзи Парагон

Сьогодні ортокератологічні лінзи випускає багато світових компанії. Їх якість залежить від матеріалу, з якого вони виготовлені, а також конфігурації внутрішньої поверхні (яка чинить активну оптичну дію на рогівку).

 

Компанія Парагон розробила унікальний матеріал пафлюфкон, який має високу киснепроникність. Створенню цього матеріалу вона присвятила 10 років постійних досліджень. Тричі дослідження проводилися в космосі на літальних апаратах Шаттл в умовах невагомості.

 

 

Парагон виробляє найлегші (тільки 1 грам) і найтонші (50 мікрон) ортокератологічні лінзи в світі.

 

За рахунок високої кисневої проникності лінзи цієї компанії можна використовувати вночі, коли людина спить, не ризикуючи обмежити доступ кисню до рогівки.

Показання до рефракційної терапії

Користуватися нічними лінзами можуть всі, у кого короткозорість не більше -6.5 і астигматизм до 3,0 діоптрій. Вони підійдуть тим, хто займається екстремальними видами спорту або кому професія не дозволяє носити окуляри і денні МКЛ.

За словами виробника, нічні лінзи забезпечують високий зір на 24 години.

 

 

Лінзи Парагон є гарною альтернативою для тих, хто став погано переносити денні МКЛ. Адже навіть сучасні матеріали, з яких сьогодні виробляють лінзи, можуть викликати індивідуальну непереносимість і гіпоксію рогівки. Це змушує деяких користувачів відмовлятися від МКЛ денного носіння.

 

Нічні лінзи не викликають кисневого голодування рогівки і надягають на значно менший проміжок часу — лише на ніч.

Рефракційна терапія у дітей

В останні роки (2005-2010) були проведені наукові дослідження в різних клініках США, Японії і Південної Кореї. Вони переконливо довели, що ортокератологічні лінзи зупиняють розвиток короткозорості у дітей.

 

З цього моменту технологію почали все частіше використовувати для корекції міопії в дитячому віці. Сьогодні доведено, що ортокератологія є єдиним статистично доведеним методом затримки розвитку короткозорості. У всіх дітей, що користуються нічними лінзами, прогресування міопій сповільнюється в 2 рази. Більше того, в 60% випадків короткозорість повністю стабілізується.

 

 

Рефракційна терапія розвиває резерви акомодації і ліквідує спазм м'язів, чим і пояснюється її лікувальний ефект. Вона дає дитині великі шанси зупинити прогресування короткозорості і зберегти хороший зір.

 

Лінзи Парагон вимагають індивідуального підбору, який повинен проводитися в сертифікованій клініці і тільки лікарем, що володіє методикою і має спеціальний диплом. Якість підбору лінз — основний фактор успішної корекції.

 

Як і будь-яка методика, ортокератологія вимагає дотримання правил догляду за лінзами і може застосовуватися тільки при відсутності запальних захворювань очей.

 

 

Стаття оновлена 24.11.2018


24.11.2018