Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Що необхідно знати про носіння контактних лінз

Щоб носіння лінз було комфортним, а очі залишалися здоровими, ви повинні дотримуватися ряду правил. Про них розповідає офтальмолог, коли вперше підбирає засоби контактної корекції. Недотримання його рекомендацій може призвести до серйозних ускладнень. 

 

Відомі випадки, коли носіння МКЛ викликало появу виразки рогівки, що в результаті ставало причиною втрати зору. І це тому, що людина лінувалася або не хотіла правильно доглядати за лінзами.

 

Що показують наукові дослідження

Результати одного з досліджень показали наступне:

 

Загальна захворюваність виразковим кератитом (виразкою рогівки) у людей, які носять денні лінзи, склала приблизно 4,1 на 10 000 користувачів. Аналогічний показник у осіб, котрі користуються лінзами продовженого носіння, виявився рівним 20,9 випадків на 10 000 користувачів.

 

 

Це означає, що при продовженому носінні лінз кератит розвивається в 4-5 разів частіше, ніж при денному. Що стосується людей, які носять денні МКЛ, не знімаючи їх на ніч, то у них ризик розвитку хвороби збільшується в 10-15 разів.

 

Тому офтальмологи завжди рекомендують знімати контактні лінзи на ніч. Будь то МКЛ денного, продовженого або навіть безперервного режиму носіння.

 

 

У пацієнтів, котрі вибирають продовжений режим, ймовірність розвитку кератиту зростає прямо пропорційно тривалості безперервного носіння МКЛ, починаючи з першого разу сну в них вночі.

 

Цікаво, що курці, що користуються контактними лінзами, ризикують захворіти в 3-8 разів більше, ніж некурящі люди.

 

Чи можна уникнути кератиту

Ризик розвитку виразки рогівки можна знизити, якщо дотримуватися правил гігієни та запобіжних заходів. А саме — вчасно знімати МКЛ, регулярно чистити і дезінфікувати їх, а також використовувати для догляду тільки свіжий розчин і чистий контейнер.

 

 

Стаття оновлена 17.11.2018


17.11.2018