Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Чому не можна спати в лінзах денного носіння

М’які контактні лінзи (МКЛ) денного носіння виробники рекомендують носити від 8 до 16 годин на день. Офтальмологи не рекомендують порушувати вказаний виробником лінз режим носіння і ризикувати власним зором.

Чому не можна спати в місячних, традиційних, одноденних МКЛ? У яких лінзах спати дозволено і чим загрожує порушення режиму носіння? Читайте в матеріалі Contactlinza.

У яких лінзах спати можна

Чому потрібно знімати МКЛ перед сном

Досвідчені користувачі засобів контактної корекції знають, а новачків попереджають та інструктують лікарі — засипати в контактних лінзах денного носіння шкідливо для здоров'я очей.

Але через лінь, забудькуватості або непередбачені ситуації не завжди вдається дотримуватися цього правила. Засиджуєтеся в гостях допізна або залишаєтеся з ночівлею у друзів, раптова тривала поїздка або відрядження — для таких випадків рекомендують носити із собою контейнер, рідину для очищення лінз та чергові очки.

Якщо заснути в контактних лінзах, на ранок, у кращому випадку, гарантовані сухість, почервоніння і свербіж. Якщо ж регулярно спати в лінзах, на вас чекають набряки, запалення, розростання судин, неприємні симптоми, які переростають у серйозні захворювання.

Чому потрібно знімати МКЛ перед сном

Чому шкідливо спати в лінзах:

  • Більшість контактних лінз денного носіння роблять з гідрогелю — вони пропускають кількість кисню достатню для живлення рогівки тільки при відкритих очах і тільки певний проміжок часу — від 8 до 16 годин.

  • Під час сну кисневої проникності гідрогелевої лінзи не вистачає, що викликає гіпоксію — кисневе голодування і набряк рогівки. Хронічна гіпоксія призводить до неоваскуляризації — розростання судин, яких неможливо позбутися.

  • За день на контактних лінзах осідають пилинки, бруд і мікроорганізми, які під час очищення змиваються і нейтралізуються багатофункціональним розчином. Засинаючи в брудних лінзах, ви даєте можливість патогенним мікроорганізмам розмножуватися у сприятливому для них середовищі — кон'юнктивальній порожнині, яка і так вразлива через гіпоксію. Доведено, що у людей, які сплять в МКЛ, ризик розвитку виразкового кератиту підвищується у 9 разів.

Що робити, якщо заснув у лінзах

Після сну в МКЛ, крім неприємних відчуттів, печії, лінзи ще й важко зняти, адже вони пересихають на очах. Закапайте очі зволожуючими краплями і тільки після цього чистими руками знімайте лінзи, щоб не пошкодити рогівку ще більше.

Дайте очам відпочити деякий час і перейдіть на окуляри. Якщо запалення не проходить, зверніться до офтальмолога.

Що робити, якщо заснув у лінзах

Чому не можна спати в одноденках і кольорових лінзах

Офтальмологи визнають одноденні контактні лінзи найбільш гігієнічними і безпечними у носінні: використану пару викидають, тому накопичені за день бруд і бактерії не потрапляють на око.

Але навіть у таких тонких і м'яких МКЛ небажано засинати, адже не зняті на ніч контактні лінзи заважають очам самоочищатися. А мікроорганізми на лінзах, накопичені за минулий день, можуть викликати інфекційні ускладнення, розмножуючись у білкових і ліпідних відкладеннях кон'юнктивальної порожнини.

Кольорові лінзи через профарбований шар пропускають мало кисню і розраховані тільки на денне носіння. Гіпоксія і запалення в таких лінзах виникають швидше, спати в кольорових МКЛ заборонено.

Чому не можна спати в одноденках і кольорових лінзах

У яких лінзах можна спати

Якщо ви не хочете або у вас немає можливості знімати-одягати контактні лінзи кожен день, а ненормований графік змушує перебувати в лінзах довше 8–12 годин, проконсультуйтеся з вашим офтальмологом. Лікар підбере силікон-гідрогелеві МКЛ з високою киснепроникністю відповідного режиму носіння.

У яких лінзах можна спати

Режими носіння м'яких контактних лінз вказані виробником на упаковці:

  1. денний — спати в лінзах заборонено;

  2. гнучкий — допускає періодичне засипання в МКЛ;

  3. пролонгований — можна носити, не знімаючи до 6 днів поспіль;

  4. безперервний — можна носити, не знімаючи до 30 днів.

Носити лінзы, не знімаючи, спати в них можна тільки з дозволу лікаря-офтальмолога. Лінзи безперервного носіння в інтернет-магазині contactlinza.com.ua:

Стаття оновлена ​​04.01.2019


04.01.2019