Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Актуальні проблеми догляду за контактними лінзами

Успішне носіння контактних лінз залежить від дотримання їх режиму носіння і заміни, а також інструкцій по догляду за ними. Але саме в цих ключових моментах користувачі найчастіше проявляють халатність:

  • носять МКЛ довше дозволеного терміну;

  • промивають лінзи і контейнер водопровідною водою;

  • не витримують МКЛ в розчині потрібну кількість часу.

 

Поступаючи таким чином, багато користувачів ставлять під загрозу не тільки успішне носіння лінз, але і своє здоров'я.

Що кажуть наукові дослідження

Якщо подивитися результати деяких досліджень, можна виявити шокуючі дані.

 

Для прикладу візьмемо дослідження за 2007 рік, проведене групою вчених під керівництвом доктора Янга. Воно показало, що практично всі користувачі в тій чи іншій мірі порушують правила носіння лінз і догляду за ними.

 

 

Інше дослідження, проведене в 2003 році серед студентів коледжів і працівників охорони здоров'я США, виявило, що 54,2% опитаних не вважають себе «зразковими користувачами контактних лінз». А 29,9% взагалі зізналися, що порушують щоденну процедуру догляду за МКЛ.

Основні порушення інструкцій

Багато експертів впевнені, що головна причина очних захворювань серед користувачів лінз криється саме в недотриманні інструкцій по догляду за ними. Які ж ці порушення? Давайте подивимося, що говорить статистика.

 

Користувачі МКЛ найчастіше порушують інструкції таким чином:

  1. Недостатньо довго витримують контактні лінзи в розчині. Цим грішать близько 12% чоловіків і жінок.

  2. Ігнорують етап механічного очищення, незважаючи на те, що в ході даної процедури з поверхні лінз видаляється 90% різних відкладень і хвороботворних бактерій. Приблизно 41% користувачів нехтують цим етапом, хоча він повинен слідувати за зняттям МКЛ і передувати їх приміщенню в контейнер зі свіжим розчином.

  3. Недостатньо ретельно стежать за чистотою контейнера або повністю нехтують доглядом за ним. Цим грішать 79% користувачів.

 

 

Дослідження показують, що мікробна контамінація внутрішніх стінок контейнера досягає небезпечного рівня у 40% користувачів. Адже відсутність своєчасного очищення і заміни контейнера призводить до утворення на його стінках біоплівки з небезпечних для очей мікроорганізмів.

Лінзи щоденної заміни

Одноденні лінзи — найбезпечніші, оскільки не вимагають застосування будь-яких засобів по догляду, а також контейнерів для зберігання. Їх не потрібно очищати механічно або витримувати в розчині фіксований час. Тому фахівці рекомендують їх користувачам, схильним порушувати правила догляду за МКЛ.

 

Серед одноденних лінз найбільшою популярністю користуються:

 

 

Сучасні силікон-гідрогелеві лінзи

Тим, хто не хоче носити одноденні МКЛ, можна звернути увагу на вироби з більш тривалим режимом носіння. Наприклад, на сучасні лінзи з силікон-гідрогелю, які відрізняються хорошими гігієнічними характеристиками. Вони зручні в носінні і мають високий рівень пропускання кисню — Dk / t.

 

Але яким би високим Dk / t не володіли силікон-гідрогелеві лінзи, вони потребують такого ж ретельного догляду, як і будь-які інші. Адже міф про те, що хороша киснепроникність скорочує ймовірність розвитку інфекційних захворювань, давно вже розвінчаний.

 

До останніх розробок в сегменті силікон-гідрогелевих лінз відносяться Pure Vision 2 HD з оптикою високої чіткості компанії Bausch + Lomb. Вони забезпечують достатнє пропускання кисню до рогівки, відмінну якість зору і комфортне носіння.

 

 

Досить хорошими характеристиками володіють і силікон-гідрогелеві лінзи Acuvue Oasys with Hydraclear Plus компанії Johnson & Johnson Vision Care. Завдяки високій киснепроникності і технології Hydraclear Plus вони відмінно підійдуть пацієнтам з чутливими, схильними до сухості очима.

Сучасні багатофункціональні розчини

Вирішальну роль в успішному носінні контактних лінз відіграє правильне використання засобів по догляду, будь то багатофункціональний розчин чи пероксидна система. Дослідження показали, що різного роду ускладнення рідше вього виникають у людей, що використовують багатоцільові розчини. Це пояснюється тим, що вони найбільш прості в застосуванні.

 

До числа новинок на українському ринку відноситься розчин Опти-Фрі Експрес компанії Alcon. До його складу входять поліквад і альдокс — компоненти, які знищують патогенні мікроорганізми, не шкодячи здоров'ю очей. Оптико-Фрі Експрес — це гіпоалергенний і дієвий засіб для догляду за всіма типами МКЛ, включаючи силікон-гідрогелеві.

 

 

Чималу популярність серед користувачів також завоював розчин Opti-Free PureMoist все тієї ж компанії Алкон. Він має склад, подібний з попереднім засобом, проте містить ще й зволожуючу матрицю HydraGlyde®. Вона активно насичує лінзи вологою і робить їх неймовірно комфортними в носінні.

 

 

Отже, щоб людина була задоволена своїм зором і станом очей, вона не повинна нехтувати належним доглядом за контактними лінзами.

 

Якщо невідступно слідувати рекомендаціям не виходить, то варто вибирати ті лінзи, завдяки яким кількість неправильних дій, що ведуть до різних ускладнень, буде скорочено до мінімуму. Тобто одноденні і силікон-гідрогелеві МКЛ. Для догляду за останніми найкраще використовувати сучасні багатоцільові розчини, сумісні з усіма типами м'яких контактних лінз.

 

 

Стаття оновлена 24.11.2018 


24.11.2018