Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Рекомендації пацієнтам з корекцією МОНОВІЖН

Monovision — один з методів корекції вікової далекозорості (пресбіопії), який був запропонований Дж. Фондом в 1966 році. Його суть полягає в створенні штучної анізометропії, тобто різниці між заломлюючою силою правого і лівого ока. При цьому ведуче око «налаштовують» на бачення вдалину, а неведуче — на близь.

 

 

На сьогоднішній день метод МОНОВІЖН використовують в основному в рефракційній хірургії. Наприклад, коли роблять лазерну корекцію зору або імплантують інтраокулярні лінзи (ІОЛ).

 

В контактній корекції сьогодні використовують технологію модифікованого монозору, із застосуванням мультифокальних контактних лінз. В такому випадку на домінантне око надягають МКЛ з центральною зоною для далі, на недомінантне — з центральною зоною для близі. Такого способу корекції найчастіше потребують люди з короткозорістю, у яких почала розвиватися пресбіопія.

 

На сьогоднішній день в Україні є тільки одні лінзи, здатні забезпечити модифікований монозів. І це Biofinity Multifocal.

 

 

Що потрібно знати про метод Monovision

Сьогодні в контактній корекції використовують симультанні МКЛ, які мають особливу конструкцію. Вони працюють за принципом «одночасного зору». Зони для близі і далі в них розташовані концентрично і знаходяться навпроти зіниці постійно. Симультанні лінзи заломлюють світлові промені таким чином, що формується кілька фокусів, один з яких і потрапляє на сітківку. Який саме — залежить від віддаленості даного об'єкту.

 

Оптичні зони в симультанних мультифокальних лінзах можуть мати різне розташування.

 

Тут можливі два варіанти:

  1. Зона для далі розташована по центру, а на периферії знаходяться зони для близі. Приклад — D-дизайн лінз Biofinity Multifocal.

  2. По центру розташовується зона для близі, по периферії — для далі. Приклад — Precision Profile Design лінз Air Optix Aqua Multifocal.

 

 

Ще раз уточнимо, що не всі мультифокальні лінзи коригують зір за принципом МОНОВІЖН. Цією здатністю володіють тільки Biofinity Multifocal і тільки в тому випадку, якщо на два ока надягають лінзи з різним дизайном (D і N). Коли ж людина одягає МКЛ з однаковим дизайном, монозору бути не може.

 

Відзначимо, що мультифокальні лінзи з центральними зонами для далі найкраще виправляють зір вдалину. Вони добре підходять водіям, військовослужбовцям та усім тим людям, яким потрібен відмінний далекий зір. А ось МКЛ з центральною зоною для близі більше підходять пацієнтам, які багато часу приділяють роботі на ближніх відстанях.

 

 

При підборі мультифокальних контактних лінз офтальмологи враховують всі ці фактори. Тому МКЛ для корекції пресбіопії повинен підбирати тільки фахівець. Самостійно купувати або міняти контактні лінзи не можна, адже це може призвести до нечіткого бачення, зорової стомлюваності і падіння гостроти зору.

Застереження щодо корекції МОНОВІЖН

Незважаючи на масу переваг симультанні лінзи мають свої недоліки.

 

Основні з них:

  • залежність якості зору від освітленості, коли змінюється діаметр зіниці;

  • зниження контрастної чутливості (здатності ока розрізняти відтінки кольорів);

  • поява кіл світлорозсіювання навколо джерел світла;

  • підвищена чутливість до осліплюючих засвітів, відблисків і спалахів.

Багато людей важко звикають до модифікованого монозору. Період адаптації у них може тривати від кількох днів до кількох тижнів. Цей час потрібен мозку для того, щоб «навчитися» обробляти інформацію в нових для нього умовах.

 

 

Щоб уникнути можливих неприємностей, при такій корекції потрібно дотримуватися ряду пересторог. Ми зібрали рекомендації, виконуючи які ви зможете насолоджуватися усіма перевагами модифікованого монозору без ризиків, страхів і незручностей.

 

Рекомендації:

  1. Користуйтеся даним методом корекції тільки з дозволу офтальмолога, після ретельного огляду та обстеження. Ні в якому разі не купуйте мультифокальні лінзи самостійно.

  2. Під час підбору МКЛ обов'язково розкажіть лікарю про свої зорові звички. Поясніть, на які відстані вам потрібно бачити найкраще — на ближні чи далекі. Це допоможе фахівцю підібрати найбільш підходящий для вас дизайн мультифокальних лінз.

  3. Запитайте у офтальмолога, як можна полегшити адаптацію до нових МКЛ. Дотримуйтесь усіх рекомендації фахівця. Якщо у вас виникнуть будь-які труднощі, сходіть на повторну консультацію.

  4. В період адаптації намагайтеся утриматися від водіння автомобіля, особливо в нічний час.

  5. Якщо через лінзи ви стали погано бачити в сутінках і це доставляє вам незручності, зверніться до офтальмолога і розкажіть про проблему. Можливо, він підбере вам інший, більш підходящий метод корекції.

  6. Якщо ви працюєте дизайнером або вам з яких-небудь причин необхідно чітко розрізнятися кольори і відтінки, обов'язково повідомте про це лікаря. Швидше за все метод монозору вам не підійде

 

Джерела:

  1. Селиверстова Н.Н., Рогожникова Е.А., Розанова О.И. Оценка клинико-функционального результата контактной коррекции у пациентов с пресбиопией и миопической рефракцией. Бюллетень ВСНЦ СО РАМН, 2016, Том 1, №6 (112).

  2. Антонян С.А. Клинико-функциональные результаты коррекции пресбиопии с использованием различных хирургических подходов. 2009.

  3. Шкандина Ю.В. Имплантация интракорнеальных полимерных линз на основе гидроксиэтилметакрилата и олигоуретанметакрилата (экспериментально-морфологическое исследование). Диссертации по офтальмологии 2017.

 

 

Стаття оновлена 04.12.2018 


04.12.2018