Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Дізнайтеся правду про контактні лінзи

Сучасні контактні лінзи — гідна альтернатива окулярам. Комфортні в носінні і легкі в догляді, вони змінили на краще життя мільйонів людей, які потребують хорошого зору.

 

Спробуйте самі і переконайтеся на практиці, як зручно носити МКЛ, розважаючись на вечірці. Насолоджуйтесь свободою, яку дарують лінзи під час занять спортом, або елегантністю, коли до вечірньої сукні не треба надягати окуляри. Лише спробуйте, і ваше життя зміниться.

 

 

Як правильно вибрати контактні лінзи

Якщо ви вирішили носити МКЛ, відвідайте офтальмолога і попросіть підібрати вам хороші вироби. У тому, що стосується марки і якості лінз, не йдіть на компроміс. І не шкодуйте грошей на найкраще.

 

Обов'язково обговоріть з лікарем, які МКЛ підійдуть вашому стилю життя і забезпечать необхідну корекцію зору. Офтальмолог розповість про наявний асортименті і підбере вам пробні лінзи. Природно, після того, як проведе попередній огляд (він абсолютно безболісний і займе небагато часу).

 

 

Сьогодні люди все ще не знають найважливішого про контактні лінзи, тому бояться їх носити. Щоб розвіяти ці страхи, ми вирішили спростувати найбільш поширені міфи про МКЛ. Дана публікація допоможе вам багато чого зрозуміти і багато чому навчитися. Можливо, після її прочитання ви зважитеся надіти лінзи, щоб відчути свободу, яку дарує цей вид корекції зору.

Поширені міфи про контактні лінзи

Нижче зібрані найвідоміші страхи, пов'язані з контактною корекцією зору. Якщо у вас виникнуть питання щодо змісту статті, ви можете звернутися за коментарями до фахівця з підбору засобів оптичної корекції.

Страх 1: Контактні лінзи незручні

Ви впевнені? Ви коли-небудь пробували? А вам доводилося носити кращі МКЛ нового покоління?

 

 

Перші лінзи з'явилися багато років тому. І вони дійсно були дуже незручними. Але в останні роки в області матеріалів, що застосовуються для виготовлення МКЛ, відбулася революція. Для порівняння згадайте, якого прогресу досягнуто в минулому році в сфері комп'ютерних технологій. Аналогічна ситуація спостерігається і в області контактної корекції зору.

 

Лінзи нового покоління надзвичайно м'які, тонкі, гнучкі і, що особливо важливо, довго залишаються вологими, гарантуючи неперевершений комфорт при їх носінні. Їх матеріал і дизайн дозволяє їм відповідати індивідуальною формою поверхні ока. Такі МКЛ забезпечують ідеальний зір, залишаючись при цьому абсолютно невідчутними.

Страх 2: Вставляти щось в око — страшно

Такий страх абсолютно нормальний для тих, хто ніколи не мав справи з контактними лінзами. Більш того, він навіть має наукову назву — «покафобія», або страх доторкнутися до ока. Те, що незнайоме, спочатку завжди вселяє побоювання. Які, тим не менш, незабаром зникають.

 

Офтальмолог покаже вам, як правильно одягати і знімати МКЛ, і ви побачите, що це не складніше, ніж надягати і знімати черевики. Мільйони людей швидко опановують правила поводження з контактними лінзами, так почему не ви? Спробуйте — і переконаєтеся.

 

 

Страх 3: МКЛ викликають інфікування очей

Само по собі носіння лінз не призводить до інфекційних захворювань. Запалення можуть викликати патогенні мікроби, занесені в око з поверхні брудних МКЛ. Тільки порушення гігієни та невиконання стандартних запобіжних заходів може призвести до подібних проблем.

Якщо ви будете слідувати інструкціям офтальмолога і правильно доглядати за МКЛ, то зможете насолоджуватися комфортом і перевагами їх носіння без будь-яких страхів і незручностей.

 

 

Важливо пам'ятати: чим частіше ви міняєте лінзи, тим краще для здоров'я очей. Часта заміна дозволяє уникнути скупчення відкладень з жирів і білків, які містяться в слізній плівці і є живильним середовищем для мікробів. Поки ви правильно доглядаєте за МКЛ і вчасно замінюєте їх новими, у мікробів немає шансу вижити і нашкодити вашим очам.

Страх 4: Контактні лінзи шкідливі для очей

Сучасні МКЛ роблять з якісних матеріалів, аналоги яких широко використовуються в багатьох галузях медицини. Тому, при дотриманні правил догляду, режиму носіння і графіка заміни, вони є комфортним і безпечним для очей засобом корекції зору.

Страх 5: Контактні лінзи не дозволяють очам дихати

Для здоров'я очей необхідно, щоб до рогівки надходила певна кількість кисню. Сучасні МКЛ мають хорошу киснепроникність, завдяки чому пропускають достатньо повітря. Зверніться до офтальмолога і він підкаже, вироби якої марки краще всього справляються з цим завданням.

 

Страх 6: Лінзи можуть зміститися за очне яблуко

Контактна лінза фізично не може потрапити всередину очниці. Вона завжди знаходиться на передній поверхні ока, а в разі зміщення — під повіками. Кон'юнктивальна оболонка ока не дає їй можливості проникнути за очне яблуко.

Страх 7: При різкому русі МКЛ може випасти

На практиці це неможливо. Правильно підібрані лінзи не випадають із поля зору. Сила, що утримує їх на поверхні рогівки, залежить від їх діаметра і радіуса кривизни. Підібрати відповідні параметри може тільки лікар офтальмолог, після ретельного обстеження.

Страх 8: Догляд за МКЛ займає багато часу

Сучасні багатофункціональні розчини, пінцети і присоски-знімачі помітно спростили догляд за лінзами, скоротивши його до 3-5 хвилин в день.

А якщо ви хочете звести клопоти до самого мінімуму, то можете вибрати МКЛ щоденної заміни (наприклад, Dailies Total 1 або 1-Day Acuvue Trueye). Щоранку ви будете надягати нову чисту пару, а ввечері викидати використані лінзи, не піклуючись про їх очищення.

 

Страх 9: Носіння лінз заважає користуватися косметикою

Насправді не заважає. Єдине, про що потрібно пам'ятати, — це про дотримання правильного порядку дій. Накладайте макіяж після надягання МКЛ і знімайте їх до того, як змивати косметику. Застосовуючи аерозолі (лак для волосся і т.п.), не забувайте закривати очі, щоб в них не потрапили дрібні частки спрея.

Страх 10: Кольорові МКЛ носять тільки ті, хто погано бачить

Кольорові контактні лінзи випускаються як з певною оптичної силою для корекції зору, так і без. Тому ви можете спокійно носити їх, навіть маючи відмінний зір. Але навіть якщо вам не потрібно оптична корекція, кольорові МКЛ обов'язково потрібно підбирати у лікаря-офтальмолога.

 

Страх 11: Всі контактні лінзи однакові.

Неправда. Розвиток технологій дозволяє запропонувати користувачам широкий асортимент продукції з різними властивостями. Серед різноманіття існуючих МКЛ можна виділити дві основні категорії: лінзи денного носіння і тривалого носіння (без зняття на ніч).

Страх 12: Чим вищий вміст води в матеріалі, тим більше кисню надходить до ока

Це твердження було справедливо багато років назад. Контактні лінзи нового покоління з силікон-гідрогелевих матеріалів пропускають до рогівки значно більше кисню, хоча вміст води в них нижчий, ніж у більшості традиційних гідрогелевих лінз.

 

Страх 13: МКЛ не можуть забезпечити такий хороший зір, як окуляри

Ситуація прямо протилежна. Перебуваючи безпосередньо на рогівці, контактні лінзи забезпечують більш високу гостроту зору, що вигідно відрізняє їх від очкового скла, що знаходиться на відстані 1-2 см від поверхні ока. Разом з тим МКЛ забезпечують широкий огляд і периферичний зір незалежно від напрямку погляду, оскільки рухаються разом з очним яблуком.

 

Контактні лінзи не запотівають, не сповзають з перенісся, не розбиваються, їх не заливає дощем. У будь-яких видах спорту вони набагато зручніші, ніж окуляри.

Страх 14: Я не можу носити МКЛ, тому що у мене астигматизм

У минулому торичні контактні лінзи для астигматиків вироблялися з обмеженого числа матеріалів. Але інновації останніх років дозволили змінити ситуацію. Астигматизм вже не є перепоною для носіння МКЛ.

 

Страх 15: У мене пресбіопія і мені потрібні окуляри, а не лінзи

Для людей з віковою далекозорістю існують спеціальні лінзи — мультифокальні. Вони мають різні оптичні зони для далекої і близької відстані, тому забезпечують чіткий зір в різних умовах. Таким чином, пресбіопія не є перепоною для носіння МКЛ.

Страх 16: Контактні лінзи не можна носити дітям

Для контактної корекції зору не існує вікових обмежень: її можуть призначати як дорослим, так і дітям. Останні дослідження показали, що в середньому підлітки починають носити контактні лінзи з 13 років. Цей вид корекції є справжньою знахідкою для тінейджерів, що займаються різними видами спорту та приділяють багато часу активному відпочинку.

 

Страх 17: Я занадто старий, щоб починати носити МКЛ

Люди будь-якого віку можуть оцінити переваги, які дарують контактні лінзи. Єдиним обмеженням можуть бути протипоказання до їх носіння, які зазвичай ніяк не пов'язані з віком.

Страх 18: Контактні лінзи коштують дуже дорого

Насправді вартість лінз набагато нижча, ніж люди звикли думати. Сьогодні користувачі можуть вибирати з широкого асортименту МКЛ на ринку в залежності від їх типу, характеристик і частоти заміни.

 

Контактні лінзи марки ACUVUE або AIR OPTIX в день обійдуться не дорожче, ніж дві поїздки на метро, пачка соку або чашка кави. Лікар-офтальмолог допоможе вам підібрати МКЛ, які найкраще підійдуть вашому стилю життя, забезпечать необхідну корекцію зору і при цьому будуть відповідати вашому бюджету.

 

Діліться знаннями!

Нові відомості, які ви почерпнули з даної статті, можуть зацікавити ваших родичів і друзів. Поділіться інформацією з людьми, які вам небайдужі!

 

 

Стаття оновлена 01.12.2018 


01.12.2018