Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Як зняти почервоніння з очей після лінз

Почервоніння очей — не привід відмовлятися від контактних лінз. Тож не панікуйте, побачивши в дзеркалі червоні білки очей. Так, це неприємний і часом навіть болючий симптом. Але його легко позбутися.

 

У більшості користувачів червоніють очі не від самих лінз. Зазвичай гіперемія (почервоніння) виникає через неправильний догляд за ними. І коли людина починає дотримуватися правил гігієни, змінює розчин або купує хороші зволожуючі краплі, почервоніння швидко проходить.

 

Отже не поспішайте звинувачувати лінзи і викидати їх. Спочатку спробуйте розібратися, в чому причина почервоніння. Усунувши її, ви зможете насолоджуватись усіма перевагами контактної корекції.

 

Причини гіперемії

Будь-яке почервоніння очей викликано розширенням судин кон'юнктиви і рясним припливом крові до них. В результаті кровоносні судини стають помітними на тлі білої склери. Лікарі-офтальмологи називають цей стан гіперемією кон'юнктиви.

 

Гіперемію можуть викликати:

  • алергічні реакції;

  • запальні захворювання;

  • механічне подразнення;

  • кисневе голодування (гіпоксія);

  • синдром сухого ока.

У користувачів контактних лінз очі зазвичай червоніють на фоні пересихання, гіпоксії або алергії на багатоцільові розчини. Рідше гіперемія говорить про інфекційні ускладнення: кон'юнктивіти, кератити, увеїти, виразки рогівки.

 

Гіпоксія виникає у користувачів, котрі переношують гідрогелеві лінзи планової заміни (щомісячні, квартальні, традиційні). Такі МКЛ погано пропускають повітря, що призводить до кисневого голодування рогівки. В результаті у людини з'являється подразнення і почервоніння очей. Щоб позбутися цих симптомів, достатньо дотримуватися термінів заміни лінз, чергувати їх носіння з окулярами, використовувати для очищення і зберігання пероксидні системи або змінити самі лінзи на «дихаючі» силікон-гідрогелеві.

 

При сухості очей людину турбує почервоніння, дискомфорт, відчуття «піску» в кон'юнктивальній порожнині. Симптоми доставляють багато незручностей, але не заважають носити лінзи. Після використання зволожуючих крапель вони одразу ж зникають.

 

Відзначимо, що синдром сухого ока частіше розвивається у людей, які носять гідрогелеві МКЛ та багато часу проводять за комп’ютером.

 

Якщо очі червоніють, коли ви працюєте за комп'ютером або сидите в кімнаті з увімкненим кондиціонером, то швидше за все причина криється в їх пересиханні.

 

Алергія має схожу клінічну картину, але її симптоми більш виражені. Людину турбує почервоніння очей, сильне печіння і рясна сльозотеча. Ці симптоми заважають носінню лінз, через що МКЛ доводиться знімати. Зволожуючі краплі при алергії не допомагають.

 

Інфекційні ускладнення з'являються коли людина постійно порушує правила догляду за лінзами. В кон'юнктивальну порожнину потрапляє інфекція, що й призводить до розвитку інфекційно-запальних захворювань. Такі ускладнення вимагають серйозного лікування, а часом навіть госпіталізації до офтальмологічного стаціонару.

 

При інфекційних ускладненнях з'являється різкий біль в очах, світлобоязнь, затуманення зору. Симптоми настільки болючі, що заважають вести звичний спосіб життя.

Що робити при почервонінні

Якщо очі стали червоними, перше, що потрібно зробити — це зняти контактні лінзи та замінити їх окулярами. Для цього під рукою повинен бути контейнер зі свіжим багатоцільовим розчином (фахівці радять носити його при собі, якщо ви ходите в лінзах).

 

Потім слід якомога швидше звернутися до лікаря.

 

Поки ви не проконсультуєтеся з офтальмологом, вам доведеться ходити в окулярах. Якщо з якої-небудь причини ви не можете відмовитися від МКЛ, тимчасово перейдіть на одноденки. Але не відкладайте візит до лікаря.

 

Щоб з'ясувати причину почервоніння, офтальмологу знадобиться оглянути вас. Потім він призначить лікування і дасть потрібні рекомендації. Лікуватися самостійно не варто, оскільки так ви ризикуєте нашкодити очам. Наприклад, переплутавши алергію з кератитом, ви можете отримати більмо рогівки і навіть осліпнути.

Чим лікувати гіперемію

Якщо почервоніння було викликано сухістю очей, офтальмолог підбере вам зволожуючі краплі. Вони замінюють відсутню слізну рідину, активно змочують поверхню очей та контактних лінз. Це дозволить позбутися гіперемії, відчуття сухості та дискомфорту.

 

Зволожуючі краплі закапують, не знімаючи контактних лінз. Також їх можна капати перед одяганням МКЛ і після їх зняття.

 

Популярні засоби для зволоження очей:

Moisture Drops

Biotrue Drops

Sensitive Eyes

Comfort Drops

Systane Aqua

Якщо гіперемія має алергічну природу, швидше за все офтальмолог замінить розчин для догляду за МКЛ. А якщо ви носите гідрогелеві лінзи — лікар порадить замінити їх на силікон-гідрогелеві, які краще пропускають повітря і не викликають подразнення очей.

 

Відзначимо, що багатьом пацієнтам з алергією потрібне лікування (антигістамінні, гіпосенсибілізуючі, судинозвужувальні засоби). В такому випадку лікар призначає потрібні препарати і радить відмовитися від носіння МКЛ до повного одужання. Лікування зазвичай триває два-три тижні. Весь цей час людині необхідно ходити в окулярах.

 

Інфекційні ускладнення потрібно лікувати не менше кількох тижнів. Носити МКЛ весь цей час категорично заборонено. Після одужання лікар підбирає нові лінзи, якісний розчин та краплі. Також він повторно розповідає пацієнтові про запобіжні заходи та правила догляду за МКЛ.

Рекомендації щодо вибору лінз

Для постійного носіння краще обирати силікон-гідрогелеві лінзи з добре зволоженими поверхнями. Такі МКЛ активно змочуються слізною рідиною і не підсихають протягом дня. Використовуючи їх, ви найменше ризикуєте зіткнутися з синдромом сухого ока.

 

До таких лінз належать:

Proclear 1 day

Biofinity

Dailies Total 1

1-Day Acuvue Oasys with HydraLuxe

Air Optix Night & Day Aqua

Acuvue Oasys With Hydraclear Plus

Людям, у яких немає часу на щоденний догляд за МКЛ, найкраще підійдуть одноденки. Їх слід носити і тим користувачам, які погано переносять багатоцільові розчини.

 

Ми рекомендуємо підбирати контактні лінзи, розчини та краплі тільки разом з офтальмологом! Отримайте рецепт і замовляйте по ньому МКЛ, ретельно звіряючи всі параметри. Пам'ятайте, що лінзи, підібрані самостійно, можуть не підійти.

 

Інтернет-магазин Contactlinza піклується про постійних клієнтів і завжди радий вітати нових покупців. У нас ви знайдете великий асортимент контактних лінз, засобів для догляду та аксесуарів для лінз. А для більш комфортних покупок ми пропонуємо дисконтну програму і регулярні акційні знижки.


08.02.2021