Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Корекція зору при астигматизмі

Ви втомилися від того, що перед очима все пливе і немає чіткої видимості. Набридло мружитися в безуспішних спробах розгледіти дрібні деталі. І ви нарешті вирішили щось з цим зробити. Пішли до офтальмолога ... і той виявив у вас астигматизм.

 

І що тепер — думаєте ви? Коли лікарі пропонують різні варіанти:

  • надіти окуляри;

  • або контактні лінзи;

  • або зробити лазерну корекцію.

Який варіант кращий? Вам потрібно поспішати в оптику? Чи пора на операційний стіл до офтальмохірурга?

 

Давайте по порядку ...

Почнемо з того, що астигматизм може мати різні причини. Іноді він вказує на офтальмологічні захворювання, які потребують лікування. В такому випадку вам знадобляться спеціальні лікувальні лінзи. Або навіть хірургічне втручання — кросслінкінг та імплантація рогівкових кілець. Ці процедури допоможуть зміцнити деформовану рогівку і стабілізувати зір.

 

Якщо ж астигматизм не пов'язаний з серйозною патологією, потрібна оптична корекція. Окуляри або лінзи допоможуть зібрати світлові промені в єдиний фокус, і змістити його на сітківку. Це допоможе компенсувати дефекти в будові ока. Завдяки цьому ви зможете добре бачити.

 

При астигматизмі не обов'язково робити лазерну корекцію. Ви можете прооперуватися, тільки якщо хочете цього. Сучасна оптика дозволяє виправити дефекти зору без всяких хірургічних втручань. Ви можете звернутися до лікаря і той підбере вам окуляри або лінзи, які забезпечать стовідсотковий зір. Без дорогих операцій.

Яким чином коригують астигматизм

Як ми знаємо, при астигматизмі рогова оболонка ока має асферическую форму, тобто нагадує овал або м'яч для регбі. Тому для корекції використовують циліндричні очкові і торичні контактні лінзи з різною оптичною силою в різних меридіанах.

Досить часто астигматизм поєднується з короткозорістю. В такому випадку для корекції потрібні сфероциліндричні лінзи. Вони мають сферичний компонент, який коригує міопію, і циліндричний компонент, що виправляє астигматизм.

 

В астигматичних лінзах циліндр повинен розташовуватися під певним градусом. Цей градус, як і сила циліндра, відрізняється для кожної людини. І він повинен відповідати анатомічним особливостям будови ока. Вісь і силу циліндра підбирає офтальмолог в ході обстеження.

Що вибрати: лінзи для окулярів чи контактні лінзи

Чим краще всього коригувати астигматизм — окулярами чи лінзами? Відповідь на це питання є індивідуальним для кожного пацієнта. Адже комусь буде зручніше в окулярах, а комусь ідеально підійдуть МКЛ.

Окуляри хороші тим, що зручні у використанні і не вимагають особливого догляду. На відміну від лінз, їх не потрібно поміщати поверхню ока, що викликає деякі ризики і незручності.

 

Однак корекція окулярами має ряд недоліків:

  • щоб звикнути до астигматичних лінз, потрібен час;

  • оправа обмежує поле зору та не дає можливості отримати хороший огляд;

  • в період адаптації до астигматичних окулярів людину можуть турбувати головні болі і легке запаморочення;

  • при великому астигматизмі адаптація протікає важко, а в деяких випадках вона зовсім неможлива;

  • окуляри не підходять людям, у котрих занадто велика різниця в гостроті зору лівого і правого ока.

 

На відміну від окулярів, МКЛ не вимагають адаптації. Людина з астигматизмом відчуває себе комфортно, як тільки вперше надягає лінзи. Це можливо завдяки тому, що МКЛ щільно прилягають до поверхні ока. Вони виправляють зір найбільш фізіологічним шляхом, тому звикати до них набагато легше, ніж до окулярів. В перші дні лінзи можуть відчуватися на очах, проте незабаром людина до них повністю звикає.

 


Всі засоби корекції повинен підбирати лікар-офтальмолог. Після ретельного обстеження він випише вам окремі рецепти на окуляри і на лінзи. І підкаже, що з них підійде вам найкраще. Але остаточний вибір завжди залишається за вами.


Корекція контактними лінзами

Контактні лінзи набагато краще виправляють астигматизм і забезпечують більш якісний зір. А ще вони гарантують стовідсотковий огляд. Ходити в них зручно і комфортно. Тому багато людей, коли потрібно робити вибір, віддають перевагу саме лінзам.

 

МКЛ рятують в тих випадках, коли не можна підібрати окуляри або людина не може до них адаптуватися. Наприклад, при астигматизмі високих ступенів і анізометропії — різниці в гостроті зору очей.

Лінзи для корекції астигматизму

На сьогоднішній день астигматизм коригують торичними МКЛ. Давайте подивимося, які моделі є в продажу.

  1. Biofinity Toric

Зволожені, дихаючі, комфортні силікон-гідрогелеві лінзи з оптимізованим дизайном. Biofinity Toric підходять людям з простим і складним астигматизмом в межах -2.25 діоптрій.

  1. Air Optix For Astigmatism

«Дихаючі» силікон-гідрогелеві лінзи, максимально комфортні і безпечні. Завдяки поліпшеному дизайну вони зберігають потрібне положення і швидко стабілізуються після зміщень. Таким чином Air Optix For Astigmatism забезпечують якісну корекцію протягом дня.

  1. Acuvue Oasys For Astigmatism

Одні з кращих торичних лінз. Добре фіксуються на рогівці і активно пропускають повітря. Мають вбудований УФ-фільтр. Підходять для корекції простого, міопічного і гиперметропічного астигматизму з циліндром до -2.25 діоптрій.

  1. O2O2 Toric

Тонкі, гнучкі, зручні МКЛ для корекції астигматизму. Стабілізуються на оці за рахунок призматичного баласту. O2O2 Toric добре пропускають повітря, що робить їх максимально безпечними в носінні.

  1. PureVision2 For Astigmatism

Силікон-гідрогелеві лінзи з хорошою кисневою проникністю. Мають передню асферичну і задню торичну поверхні, тому забезпечують якісний зір. Стабілізуються на оці за рахунок сучасного дизайну Auto Align Design.

  1. Dailies Aqua Toric

Торичні лінзи щоденної заміни, що гарантують максимум комфорту і безпеки. З ними ризик інфекційних ускладнень зведений до мінімуму. Тому Dailies Aqua Toric підійдуть найбільш вимогливим користувачам.

  1. SofLens Toric

Це гідрогелеві лінзи з високим вмістом вологи. Вони — єдині МКЛ, здатні коригувати астигматизм в межах -2.75 діоптрій. Підходять тільки для денного носіння (до 8 годин).

Корекція окулярами

Астигматичні окуляри вимагають адаптації, про що лікарі зобов'язані попереджати пацієнтів. Звикання може зайняти від кількох днів до місяця і більше. Скільки часу знадобиться для адаптації — залежить від багатьох факторів. І в першу чергу — від гостроти зору людини і того, чи носила вона раніше окуляри.

 

Якщо пацієнт раніше не ходив в окулярах, йому буде складно звикнути до них. Щоб полегшити адаптацію, в перші місяці офтальмолог може дати неповну (або максимально переносиму) корекцію. Тобто лікар підбере таку силу лінз, яку людина зможете перенести.

 

І лише потім, коли пацієнт звикне, йому дадуть повну корекцію, яка забезпечить стовідсотковий зір.

Відзначимо, що невеликий астигматизм (0.25-0.75 діоптрій) спочатку можуть не коригувати, якщо людині некомфортно. Наприклад, пацієнту зі сферою -4.5 і циліндром -0.75 можуть спочатку рекомендувати сферичні лінзи без циліндричного компонента. Звикати до них набагато легше. Надалі, якщо людина захоче, їй можуть додати циліндр, який забезпечить більш якісне зорове сприйняття.

Чи можна носити кольорові лінзи при астигматизмі

Заборони на носіння кольорових МКЛ при астигматизмі немає.

 

Однак проблема в тому, що торичних кольорових лінз поки що не існує. І якщо ви захочете змінити колір очей, вам доведеться вибрати нульові або звичайні мінусові МКЛ. Це можливо, тільки якщо у вас астигматизм невеликого ступеня.

 

В іншому випадку разом з лінзами вам доведеться надягати окуляри.

Астигматизм у дитини

Дітям з астигматизмом необхідна повна постійна корекції окулярами або контактними лінзами. Вона потрібна для профілактики косоокості та амбліопії — безповоротного зниження гостроти зору на оці, що бачить гірше. Крім оптичної корекції дитині призначають курси апаратного лікування.


05.02.2019