Замовити дзвінок

+38 044 45 94 404

+38 044 45 94 404

Головний біль при проблемах із зором

Почавши носити окуляри чи контактні лінзи, багато людей стикається з головним болем. Звідки він береться і наскільки небезпечний? Чи потрібно відмовлятися від корекції, якщо болить голова? І що робити, якщо біль не проходить?

На ці та інші актуальні питання ми і дамо відповідь у даній статті.

Болить голова від окулярів: причини, адаптація, чи пора до лікаря

Головний біль при надяганні окулярів частіше з'являється у пацієнтів зі складними аномаліями рефракції:

У таких чоловіків і жінок порушена скоординована робота очних м'язів, а мозок «не привчений» сприймати чітке зображення. Тому їм потрібен час, щоб адаптуватися до нових умов. Для звикання може знадобитися від кількох днів до кількох тижнів. Офтальмологи називають цей час періодом адаптації.

Підбираючи окуляри, лікар повинен попереджати пацієнта про можливі складнощі з адаптацією. А якщо людина погано переносить повну корекцію, офтальмолог може спочатку дати неповну. В такому випадку пацієнт протягом одного-двох місяців буде носити більш слабкі лінзи. І лише потім, коли звикне, лікар дасть повну корекцію.


Повна корекція передбачає підбір лінз, які відновлюють гостроту зору до 100%. Неповна, чи максимально переносима корекція, не дає стовідсоткового зору. Але вона краще переноситься при високих ступенях короткозорості, далекозорості та астигматизму. Людям, які раніше не носили окуляри, звикнути до неї набагато легше.


Відзначимо, що головні болі не завжди викликані звиканням до корекції. Вони можуть говорити і про те, що окуляри підібрані або зроблені неправильно. В такому випадку крім головного болю людина буде скаржитися на погану видимість і розпливчастість зображення. А самі болю нікуди не дінуться навіть через кілька тижнів.

Можливі помилки в підборі і виготовленні окулярів:

  1. Неправильне визначення сили лінз. Головні болі можуть з'явитися, якщо лікар помилився з діоптрійністю, аддідацією або віссю циліндра. Або коли у людини дуже поганий зір і вона вперше надягла окуляри, а їй відразу ж дали повну корекцію.

  2. Недотримання міжцентрової відстані. Це можливо в двох випадках: якщо офтальмолог помилився, вимірюючи відстань між зіницями, або майстер неправильно встановив лінзи. Відзначимо, що у сучасних оптиках визначають відстань між зіницями окремо для кожного ока за допомогою спеціального приладу.

  3. Купівля готових окулярів. Головний біль можуть викликати окуляри для читання, які були куплені в готовому вигляді. Багатьом людям вони не підходять через те, що мають невідповіднy міжзіничну відстань, а також неправильні діоптрії, сумнівну якість лінз, незручну посадку оправи.

  4. Помилки в виборі оправи. Маленька оправа і вузькі лінзи також можуть викликати дискомфорт. Вони перекривають не все поле зору, а лише його невелику частину. Через це очі напружуються, коли людина дивиться вгору, вниз чи вбік. Це і призводить до появи неприємних симптомів. Крім того, посадка оптичної оправи на обличчі повинна відповідати певним параметрам, якщо ці параметри виходять за рамки стандартних, то необхідно це враховувати в дизайні оптичних лінз і замовляти лінзи з урахуванням індивідуальних параметрів посадки оправи.

Якщо окуляри з будь-якої причини не підходять, їх доведеться замінити або переробити. Для цього потрібно звернутися в оптику, повторно пройти обстеження і отримати консультацію лікаря. Якщо у вас є складна аномалія рефракції, будьте готові до того, що офтальмолог запропонує вам доповнити корекцію м'якими контактними лінзами. МКЛ забезпечують більш комфортну корекцію, а звикнути у них до нових зорових відчуттів набагато легше.


Якщо ви погано бачите в окулярах або не можете звикнути до них протягом кількох тижнів, зверніться до лікаря. Спеціаліст з'ясує причину і допоможе знайти рішення проблеми.


Болить голова від лінз: причини, пора до лікаря

На відміну від окулярів, контактні лінзи не вимагають зорової адаптації. Щільно прилягаючи до поверхні ока, вони максимально природно коригують зір. Тому МКЛ дарують комфортне зорове сприйняття відразу ж після надягання. Це дуже зручно, якщо ви погано переносите очкову корекцію.

В нормі контактні лінзи не викликають головного болю.

Якщо ви наділи МКЛ і у вас розболілася голова, значить вони були підібрані некоректно. В такому випадку вам потрібно відразу ж звернутися до лікаря і повторно пройти діагностику. Швидше за все після огляду вам підберуть інші лінзи, з відповідною оптичною силою, циліндричним компонентом, аддідацією і т.д.


Головний біль може з'явитися ще в одному випадку: якщо ви купили лінзи за рецептом для окулярів. Є висока ймовірність, що ви помилково придбали МКЛ з невідповідною для вас оптичною силою.


Запаморочення і нудота

Нудота і запаморочення найчастіше говорять про неправильне центрування лінз. Таке трапляється, коли лікар неправильно виміряв міжзіничну відстань або майстер зробив помилку в установці лінз. Ці симптоми можуть виникати і коли лінзи були переплутані місцями.

Якщо в нових окулярах вас нудить і з’являється запаморочення — зверніться в оптику, в якій ви купували їх.

Якщо у вас дуже поганий зір, а ваші перші лінзи доволі сильні, спочатку вас може турбувати легке запаморочення. Як правило, воно виникає при переведенні погляду з ближніх предметів на дальні (і навпаки). В такому випадку переживати не варто. Адже швидше за все неприємний симптом зникне через кілька днів, коли ви звикнете до МКЛ.

Сильна нудота і запаморочення можуть з'явитися, якщо ви переплутаєте місцями праву і ліву лінзи, у випадку їхньої різної диоптрийной сили.

Загальні рекомендації

Використовуйте підібрані вам засоби корекції строго за призначенням. Якщо вам назначили окуляри для читання, не виходьте в них на вулицю. А якщо ви купили окуляри для далі, щоб носити їх на вулиці, не надягайте їх під час читання і роботи за комп'ютером. Використовуючи оптику не за призначенням, ви викличете перенапруження і втому очей. А це може спровокувати напад головного болю.

І наостанок запам'ятайте кілька порад, які допоможуть уникнути багатьох проблем:

  1. Якщо у вас поганий зір, не тягніть з візитом до лікаря. Не бійтеся окулярів та лінз — з ними вам буде комфортніше, а зір буде «падати» повільніше. Сьогодні вже доведено, що оптична корекція зменшує навантаження на очі і навіть гальмує розвиток короткозорості. Так що окуляри не шкідливі, а, навпаки, корисні.

  2. Під час підбору окулярів/лінз говоріть офтальмологу про своє самопочуття. Якщо в підібраній корекції вам некомфортно, обов'язково повідомте про це. Можливо, лікар вирішить дати вам неповну корекцію. Надалі це полегшить адаптацію.

  3. Якщо ви хочете крім окулярів носити ще і МКЛ, скажіть про це фахівцеві. Він випише на них окремий рецепт. Пам'ятайте, що контактні лінзи категорично заборонено купувати за рецептом для окулярів.

  4. Будьте готові до періоду адаптації, якщо купуєте окуляри, маючи астигматизм, анізометропію, короткозорість високого ступеня чи інші складні дефекти зору. Звикання до корекції може зайняти від кількох днів до кількох тижнів. В цей час вас можуть турбувати головні болі і легке запаморочення.

  5. Хочете уникнути тривалої адаптації? В такому випадку вибирайте контактні лінзи замість окулярів. Якщо вони підібрані правильно, то не викличуть головних болів та інших неприємних симптомів.

  6. Якщо в нових окулярах сильно паморочиться голова і з'являється нудота — швидше за все вони зроблені неправильно. Найчастіше майстри неправильно центрують очкові лінзи, рідше — плутають їх місцями. В такому випадку скло доведеться замінити.

  7. Якщо МКЛ підібрані правильно, вони не повинні викликати головного болю, нудоти і запаморочення. І якщо вас турбують ці симптоми, значить ви з якоїсь причини купили лінзи, що не підходять. Або переплутали місцями праву і ліву МКЛ.

  8. Якщо ви носите контактні лінзи, давайте очам відпочити від них не рідше 1 дня на тиждень. Інакше ваші очі звикнуть до постійного носіння МКЛ. І коли ви захочете зняти їх, вас почнуть мучити сильні головні болі.


Лікар може призначити окуляри для постійного або періодичного носіння. Наприклад, при короткозорості слабкого ступеня вам можуть підібрати окуляри для далини, які ви будете надягати лише при необхідності (за кермом, на лекціях, конференціях і т.д.). Будьте уважні, слухаючи рекомендації лікаря. І ні в якому разі не використовуйте окуляри не за призначенням.


 

Інтернет-магазин Contactlinza піклується про постійних клієнтів і завжди радий вітати нових покупців. У нас ви знайдете великий асортимент контактних лінз, засобів для догляду та аксесуарів для лінз. А для більш комфортних покупок ми пропонуємо дисконтну програму і регулярні акційні знижки.


08.02.2021